Veel mensen slaan bij een vakantie in Andalusië Malaga over, en dat is zonde! Bij Spanje-fans staat Malaga veelal bekend als AGP, oftewel Malaga-Costa del Sol Airport. De plaats van aankomst in Andalusië, om daarna door te reizen naar elders in het zuiden van Spanje. Wij pleiten voor een bezoek aan deze prachtige stad! Malaga heeft strand, haven, historische gebouwen, heerlijke parken, grote pleinen en een groot culinair erfgoed. Vanaf het vliegveld is het centrum van de stad binnen 12 minuten te bereiken met de Renfe C1 treinverbinding. Het station op AGP bevindt zich direct buiten de aankomsthal en aankomst in de stad is op station Alameda, tussen haven en centrum, in het hart van de stad.
Bezienswaardigheden in Málaga
Castillo de Gibralfaro
Het is even een klim, maar het uitzicht over stad en haven is het meer dan de moeite waard. Voor ervaren wandelaars is een bezoek aan deze Moorse kasteelruïne op de Gibralfaro-heuvel met vestingmuren, waarover je kunt lopen, zeker de moeite waard. Voor een lekkere lunch tippen we het restaurant van hotel Parador de Málaga Gibralfaro. Het kasteel is overigens ook heel goed met de auto te bereiken.
Muello Uno
Deze moderne, relatief nieuwe jachthaven is een lust voor liefhebbers van winkelen. De boulevard heeft een keur aan leuke winkels en boetiekjes, en vanaf een van de terrassen van de hier gevestigde restaurants is het fijn ‘bootjes’ kijken. Op de kop van de haven bevindt zich de Spaanse versie van het Centre Pompidou, bekend van zijn grotere broer in Parijs. Entree voor dit museum met moderne kunst bedraagt zo’n 7 tot 9 euro, prijs is afhankelijk van het feit of u alleen de collectie wilt bekijken, of ook de actuele tentoonstelling.
Vanaf het Centre Pompidou wandelt u in zo’n 10 minuten naar Calle Larios, nog zo’n shoppersparadijs. De route van Muellu Uno naar de chique winkelstraat is het leukst als u ervoor kiest door het park te lopen. Schrik niet van de papagaaien, die hebben er een handje van hebben heel snel en laag over de hoofden van de wandelaars te suizen. We raden aan uw dag bij Muello Uno te starten, puur en alleen omdat hier voldoende parkeergelegenheid is.
“In no other Spanish city have I been as happy and as comfortable as in Málaga”
Aan de havenzijde, tussen Calle Larios en Calle Molina Lario, staat een levensgroot, bronzen beeld van Hans Christian Andersen, groot liefhebber van deze Andalusië stad. Aan de slijtage is goed te zien dat veel mensen de kans grijpen met Hans op de foto te gaan. Rechts van dit beeld, als u met uw gezicht naar Hans toestaat, bevindt zich op de hoek een luxe hotel. Het dakterras van dit hotel huist een buitenbar, die ook voor niet-hotelgasten toegankelijk is. De drankjes hier zijn iets duurder dan elders in de stad, maar u krijgt er nergens anders zo’n bijzonder uitzicht bij; u kijkt zelfs van heel dichtbij op het dak van de kathedraal. Prachtig!
Plaza del Obispo
Als u het hotel verlaat slaat u rechtsaf de straat in, na een kleine 100 meter staat u op Plaze del Obispo, waar u foto’s kunt maken van de voorzijde van de kathedraal. Aan dit plein bevindt zich ook het bisschoppelijk paleis Palacio Episcopal uit de 18e eeuw. De laat-barokke stijl is in de voorgevel duidelijk te herkennen door de vele versieringen, de symmetrie en het materiaalgebruik.
De kathedraal van Malaga
Oftewel La Santa Iglesia Catedral Basilica de la Encarnación, wordt beschouwd als één van de meest waardevolle monumenten in Andalusië uit de Renaissance. Voorheen stonden op deze plek de oude Moorse stadsmuren en zelfs een moskee. Maar na de verovering van de stad in de 15e eeuw werd door katholieke koningen Isabel en Fernando de opdracht gegeven tot de bouw van een christelijk gebedshuis.
En zo geschiedde tussen 1528 en 1782. De stijl zou als eclectisch beschouwd kunnen worden: renaissancestijl overheerst, maar ook kunnen gotische en barokke details herkend worden in deze imposante kerk. De aanwezigheid van verschillende stijlen kan toegeschreven worden aan het feit dat er een flink aantal kunstenaars en architecten de leiding heeft gehad over de bouw. Enrique Egas, Pedro López, Diego de Siloé, André de Vandelvira, Hernán Ruiz II en Diego Vergara (een Italiaanse kunstenaar). In 1782 wordt de bouw van de kathedraal abrupt gestaakt, een van de torens op dat moment zelfs nog niet af. Het vermoeden bestaat dat het geld op was, de toren is zelfs anno nu nog altijd niet af.
Pablo Picasso
Niet alleen Hans Cristian Andersen is verbonden met Malaga, ook Pablo Picasso is een zoon van deze Andalusische stad, maar over hem een volgende keer meer.