Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante is uitgeroepen tot de Beste Verborgen Parel van Europa 2024. De beschermde vissershaven met rijke maritieme geschiedenis, èn chocoladetraditie onthult een verborgen schat aan prachtige stranden, kleurrijke architectuur en een levendige cultuur.

Het oude centrum van Villajoyosa is een feest om te aanschouwen, met huizen geschilderd in allerlei felle kleuren als geel, blauw en rood. De traditie van gekleurde huisjes stamt uit de tijd dat vissers hun huis in opvallende kleuren schilderden om ze vanaf zee te kunnen herkennen. De smalle, kronkelige straatjes van de oude stad nodigen uit tot een fijne wandeling. Dwaal door de kleurrijke steegjes en ontdek verborgen pleintjes en gezellige terrassen.

Hoewel een groot deel van de oude stadsmuren is verdwenen, zijn er nog twee overblijfselen te bewonderen. Deze delen van de stadsmuur dateren uit de 16e eeuw; stille getuigen van de rijke verdedigingsgeschiedenis van Villajoyosa.

Villajoyosa is nauw verbonden met de Middellandse Zee, met een kustlijn van twaalf kilometer en dertien prachtige stranden. Het stadje heeft een levendige vissershaven, meerdere scheepswerven en een jachthaven, waardoor het maritieme erfgoed overal voelbaar is.

Een wandeling over de boulevard is een must om de maritieme ziel van Villajoyosa te ervaren. Geniet van de frisse zeelucht, en de kleurrijke vissersboten in de haven.

Om de kustlijn te beschermen tegen vijandige aanvallen, werd in de 15e en 16e eeuw, tijdens de heerschappij van Filips II, een defensief systeem van kastelen en wachttorens gebouwd. Vandaag de dag blijven slechts twee van deze wachttorens bewaard: de Torre de l’Aguiló en de Torre del Xarco.

Chocoladetraditie

Villajoyosa is de geboorteplaats van een van de meest gerenommeerde chocolademerken van Spanje: Valor. Dit bedrijf, opgericht in 1881, heeft een rijke geschiedenis. Bezoekers worden van harte uitgenodigd het gratis toegankelijke Museo del Chocolate van Valor te bezoeken.

In dit museum, gevestigd in de voormalige chocoladefabriek, leren bezoekers alles over de productie en geschiedenis van chocolade. Interactieve exposities en proefsessies maken een bezoek tot een smakelijke ervaring. Ook in de oude stad zijn er talloze winkeltjes waar chocoladeliefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Verblijven in de buurt van Villajoyosa? Boek een verblijf in Casa Major, in Orxeta.

Wellicht ook interessant voor u

DOLMEN van MENGA; Spaanse antwoord op STONEHENGE

In het zuiden van Spanje, verscholen tussen de heuvels en olijfgaarden in de omgeving...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer

Beste SAUZEN van de WERELD

Culinair tijdschrift Taste Atlas heeft onder haar lezers een verkiezing van de beste...

Lees meer