FEESTDAGEN, de laatste 4 van het jaar

2023 heeft in Spanje officieel 14 nationale feestdagen, maar liefst 4 meer zijn dan in 2022. 8 feestdagen gelden voor heel Spanje en mogen niet veranderd worden door de regionale overheden in de autonome regio’s. In 2023 resten er nog 4 van deze officiële dagen; een overzicht.

1 november – een van de belangrijkste feestdagen in Spanje: Día de todos los Santos

Op 1 november, de dag na Halloween, viert bijna heel Spanje de ‘Día de Todos los Santos’ ofwel Allerheiligen, een traditionele dag waarop men eer betoont aan de overleden personen, hetzij bekenden, familieleden of andere dierbaren. Op deze dag is het heel normaal dat hele families naar de kerkhoven gaan om daar bloemen neer te leggen op de graven van de overleden familieleden.

6 december – Día de la Constitución Española

6 december is een nationale feestdag in Spanje, de ‘Día de la Constitución Española’. Op deze dag wordt herdacht dat er een grondwet op werd gesteld in het jaar ’78. Een belangrijk feit wat elk jaar herdacht wordt. De grondwet, ook wel Carta Magna genoemd, werd opgesteld nadat de dictator Franco drie jaar daarvoor in 1975 overleed. Na zijn overlijden was de weg vrij om een nieuwe democratie te vormen in Spanje.

8 december – Inmaculada Concepción

8 december staat in het teken van de ‘Inmaculada Concepción’ ofwel de Onbevlekte Ontvangenis van Maria wat een dogma van de katholieke kerk is dat met een hoogfeest gevierd wordt op 8 december, negen maanden voor het feest van de geboorte van Maria op 8 september.

De feestdag der feestdagen 25 december – Natividad del Señor, oftewel de geboorte van de Heer.

In Nederland en België staat 25 december synoniem voor eerste kerstdag, iets wat niet in Spanje geldt want men kent geen tweede kerstdag. De ‘Natividad del Señor’ is de dag van de geboorte van Jezus volgens Lucas 2. Het bekendste kerstverhaal waarbij het kerstfeest een herinnering is aan de geboorte van Jezus.

Wellicht ook interessant voor u

DOLMEN van MENGA; Spaanse antwoord op STONEHENGE

In het zuiden van Spanje, verscholen tussen de heuvels en olijfgaarden in de omgeving...

Lees meer

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer
n/a