Genalguacil, DORP of MUSEUM?

Het witte dorp Genalguacil ligt verstopt in de bergen van Andalusië. Via een slingerweg vanaf Estepona bereikt u het dorp in een klein uur. Bonus van deze route, u rijdt dwars door Paraja Naturel Los Reales de Sierra Bermeja. Maar waarom zou u Genalguacil willen bezoeken? Wij vertellen u graag meer.

Geschiedenis van Genalguacil

Het dorp is vernoemd naar de rivier de Genal die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van het dorp. Net als de meeste dorpen in de omgeving is het dorp ontstaan ten tijde van de Moorse overheersing van deze streek. De heuvels werden voor de komst van de Moren al bewoond, maar de eerste permanente bewoning vond plaats vanaf de achtste eeuw na Christus. In de omgeving van Genalguacil werd ijzer, lood en zelfs goud en zilver gevonden.

Nadat de Moren verdreven werden in de vijftiende en zestiende eeuw kwamen de meeste dorpen leeg te staan, in Genalguacil woonden aan het einde van de vijftiende eeuw nog slecht zevenenzeventig mensen. Door de eeuwen heen neemt het aantal inwoners weer toe. Rond 1900 staat de teller op zo’n 1200 inwoners. Een nieuwe leegloop van dit afgelegen dorpje gedurende de 20e eeuw kan niet worden tegengegaan. Iets meer dan een eeuw later, in 2018, waren er slechts 393 zielen over in dit schilderachtige witte Andalusische dorp.

Pueblo Museo

Maar, door het project ‘Genalguacil Pueblo Museo’, dat in 1994 ontstond, wordt hedendaagse kunst gebruikt als motor voor groei. Een wandeling door de klinkerstraatjes is een genot. Op elke hoek schilderijen, beeldhouwwerken of gesneden boomstammen  die volledig geïntegreerd zijn in de omgeving. Artistieke uitingen zijn ook te zien in details zoals de huisnummers, de straatnamen, de bankjes op pleinen en zelfs de schoorstenen. Door Genalguacil wandelen is als een bezoek aan een openluchtmuseum voor hedendaagse kunst.

Anno nu, wonen er ongeveer vijfhonderd mensen in het dorp, die voornamelijk van de landbouw, veeteelt en het toerisme leven. Het merendeel van de toeristen die naar Genalguacil afreizen komen er voor de kunst. Jaarlijks vindt in het dorp het kunstfestival; “Los Encuentros de Arte del Valle del Genal” gehouden. Ieder jaar wordt er tijdens dit festival een nieuw kunstwerk geplaatst ergens in het dorp.

Het Museo de Arte Contemporáneo Fernando Centeno López, vernoemd naar de voormalig burgemeester, is hèt museum van het dorp. In het museum zijn voornamelijk kunstwerken te vinden die zijn geschonken door kunstenaar die hebben meegedaan aan het Los Encuentros de Arte del Valle del Genal. Andere bezienswaardigheden in het dorp zijn de kerk van San Pedro de Verona en het Plaza de la Constitución. Vanaf dit plein heb je een prachtig uitzicht over de omgeving van het dorp.

Als u verblijft in de Serrania de Ronda, is kunstdorp Genalguacil zeer een bezoekje waard!

Wellicht ook interessant voor u

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer

Beste SAUZEN van de WERELD

Culinair tijdschrift Taste Atlas heeft onder haar lezers een verkiezing van de beste...

Lees meer