MILIEUSTICKER voor VOERTUIGEN

Sinds 1 januari zijn er in grote Spaanse steden lage-emissiezones (Zonas de Bajas Emisiones of ZBE) ingesteld, en dit heeft gevolgen voor voertuigen die het gebied in mogen. U heeft bij een bezoek aan de stad een milieusticker nodig!

Vanaf 2023

De invoering van deze lage-emissiezones is verplicht vanaf 1 januari 2023. Milieuzones of lage-emissiezones (zonas de bajas emisiones) zijn alleen toegankelijk voor voertuigen die een geldige milieusticker (etiquetas medioambientales of distintivo ambiental) hebben. Nieuwe verkeersborden geven aan welke voertuigen deze milieuzones of lage-emissiezones mogen betreden.

Milieusticker

De enige voertuigen die de lage-emissiezones mogen betreden en die zo staan aangegeven op de nieuwe bewegwijzering van de Dirección General de Tráfico (DGT) zijn:

Blauw – 0: voertuig zonder uitstoot zoals elektrische en op gas rijdende voertuigen.

Blauw-groen – ECO: hybride en op gas rijdende voertuigen die aan de criteria voldoen van de groene sticker.

Groen – C: benzineauto’s geregistreerd in 2006 of later; dieselauto’s geregistreerd in 2014 of later; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2014 of later.

De volgende voertuigen zijn niet toegestaan in die gebieden waar de nieuwe verkeersborden staan. Rij je daar dan toch dan kun je hoge boetes (vanaf 200 euro) verwachten:

Geel – B: benzineauto’s geregistreerd in 2000-2013; dieselauto’s geregistreerd in 2006-2013; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2005-2013.

Alle overige voertuigen (benzineauto’s en busjes voor 2000 en dieselauto’s en bussen voor 2006) waar geen milieusticker voor bestaat in Spanje.

BELANGRIJK

De Spaanse milieusticker (distintivo ambiental) is niet te verkrijgen voor in het buitenland geregistreerde voertuigen. Een Deense, Duitse, Franse of Oostenrijkse milieusticker is ook in Spanje geldig. Heb je nog geen milieusticker, koop dan voor je op reis gaat naar Spanje het Franse vignette Crit’Air, dat is ook handig op doortocht door Frankrijk. Ben je al in Spanje en heb je geen geldige sticker, parkeer dan buiten de stad en rijd de stad niet in om boetes te voorkomen. Voor de milieuzones van Madrid en Barcelona zijn ook speciale en tijdelijke vergunningen verkrijgbaar, onder andere voor buitenlandse voertuigen. (bronnen: ANWB en DGT)

Steden met meer dan 50.000 inwoners zijn bijvoorbeeld Madrid, Barcelona, Valencia, Alicante, Granada, Cordoba, Malaga, Palma de Mallorca, en dit zijn allemaal plaatsen waar u als Taha-klant wellicht naartoe gaat tijdens uw vakantie.

Wellicht ook interessant voor u

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer

Beste SAUZEN van de WERELD

Culinair tijdschrift Taste Atlas heeft onder haar lezers een verkiezing van de beste...

Lees meer

LA TAHA en het KLIMAAT

De temperaturen stijgen, er valt te weinig regen, en als het regent kan de grond...

Lees meer