PICASSO: zoon van Málaga

Pablo Ruiz Picasso werd geboren in Malaga, en daar is de stad aan de Middellandse zee nog altijd trots. De vader van het kubisme woonde de eerste 10 jaar van zijn leven in de hoofdstad van de Costa del Sol. Als je naar Málaga reist, neem dan geen genoegen met het zien van de typische plaatsen die de kunstenaar eren; duik verder de stad in die de geboorteplaats van de kunstenaar was, het zal de moeite waard zijn.

Picasso werd geboren op Plaza de la Merced. Zijn geboortehuis neemt je mee terug naar het einde van de negentiende eeuw, naar zijn kindertijd. Op deze plek zijn nu o.a. een documentatiecentrum, kunstcollecties, en het ‘geboortemuseum’ gevestigd. Een prima startpunt voor een zoektocht naar de oorsprong van de kunstenaar.

Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso: een mond vol – dit is de naam waarmee de kunstenaar in 1881 werd gedoopt in de Iglesia de Santiago.

Dit is de eerste christelijke kerk die in de stad werd gebouwd na de Reconquista. Op deze plek stond voorheen een moskee, sommige islamitische elementen zijn nog steeds zichtbaar in de nu katholieke kerk.

San Telmo

Picasso’s vader, Josã Ruiz Blasco, was een kunstprofessor aan de School of Fine Arts in Málaga genaamd San Telmo. Het gebouw herbergt momenteel een cultureel centrum. Dit was ongetwijfeld het eerste contact dat Pablo Picasso had met klassieke studies die zijn vader hem van kinds af aan bijbracht. Hoewel hij op deze plek nooit enige vooruitgang boekte, was de invloed van deze school altijd aanwezig in zijn evolutie als kunstenaar.

Oud stedelijk museum

Het oude stadsmuseum in Málaga was een andere ruimte waar Picasso het nobele ambacht van schilderen leerde van zijn vader. José Ruiz was conservator van het Stedelijk Museum en had daar zijn werkplaats. De museumruimte bevond zich in het Convento de San Agustín de Málaga in het historische centrum naast het paleis dat tegenwoordig het Picasso-museum huisvest.

Haven van Malaga

Hoewel Picasso op tienjarige leeftijd de stad moest verlaten, is de invloed van Málaga in het werk van de kunstenaar latent aanwezig gebleven. Wanneer je het historische stadscentrum van Malaga induikt, en je ogen de kost geeft, snap je wellicht beter de “Málaga-geest” die de kunstenaar zijn hele leven doordrong en die wordt weerspiegeld in kubistische werken met traditionele Andalusische stillevens en schilderijen van flamencodansers.

In de stad kun je nog altijd flessen Málaga-wijn kopen (te zien op verschillende schilderijen) en langs de tuinen van de Plaza de la Marina gaan om het beeldhouwwerk van El Cenachero te zien, een visser die verse vis in zijn cenacho (mand) door de stad droeg om deze te verkopen en die Picasso ook afbeelde in zijn werk. Adem de lucht van deze prachtige stad in en neem een pauze op de Plaza de la Merced om te zien hoe de duiven fladderen, dieren die de schilder elke dag vanuit zijn slaapkamerraam zag en die ook zijn weergegeven in zijn schilderijen en tekeningen.

Het historische stadscentrum

Picasso heeft in heel Málaga straten, pleinen en monumenten aan hem gewijd gekregen. Een van de hoogtepunten van de hoofdstad van de Costa del Sol, die de naam draagt van deze wereldberoemde kunstenaar, zijn de Picasso-tuinen, op de plek waar de oude textielfabriek La Aurora stond. Er is meer dan 16.000 vierkante meter groen waar je rustig kunt wandelen en genieten van de omgeving. Hier vind je tevens verschillende soorten ficus die tot de grootste van Europa behoren.

In het Palacio de Buenavista aan Calle San Augustin bevindt zich het Museo Picasso Málaga (MPM). Met deze plek is de wens van Pablo Picasso dat zijn werk aanwezig is en blijft in zijn geboortestad in vervulling gebracht. De meer dan 250 werken in de MPM-collectie zijn het resultaat van hun overdracht door zijn erfgenamen. Dit museum omvat de revolutionaire innovaties van Picasso, evenals de grote verscheidenheid aan stijlen, materialen en technieken die hij beheerste. Ze strekken zich uit van de eerste academische studies tot zijn visie op het classicisme, via de overlappende vlakken van het kubisme, keramiek, zijn interpretaties van de vroegere meesters en zijn schilderijen uit de jaren zeventig. Een essentiële plek om te bezoeken voor Picasso-fans en kunstliefhebbers in het algemeen.

Wellicht ook interessant voor u

Amsterdam Spanish Filmfestival

Bericht van de organisatoren van het Spaanse Filmfestival dat La Taha graag met u...

Lees meer

SANT JORDI, feest van boeken en rozen

Rozen, boeken en geliefden: Catalonië staat er op 23 april vol mee, of is er vol...

Lees meer

LA TAHA en het KLIMAAT

De temperaturen stijgen, er valt te weinig regen, en als het regent kan de grond...

Lees meer