SANT JORDI, feest van boeken en rozen

Rozen, boeken en geliefden: Catalonië staat er op 23 april vol mee, of is er vol van. In Catalonië is de Wereldboekendag een bijzonder romantisch feest. De mensen in Catalonië vieren de dag van hun patroonheilige, Sant Jordi, met een merkwaardige traditie. Als je wilt weten waar het over gaat, de oorsprong ervan en hoe je van deze dag kunt genieten, lees dan verder.

Het is een van de meest originele feesten in Catalonië en vindt plaats in het voorjaar, op 23 april. Het is een zeer populair festival dat cultuur en romantiek combineert en zowel Wereldboekendag als Valentijnsdag viert. Op deze dag is het gebruikelijk dat koppels cadeautjes uitwisselen: de mannen krijgen een boek en de vrouwen een roos. Dit heeft zich echter in de loop van de tijd ontwikkeld, zodat zowel mannen als vrouwen boeken en rozen kunnen ontvangen.

Langs de straten van Barcelona staan boeken- en bloemenstalletjes. De straten vullen zich met mensen die langs kraampjes lopen, op zoek naar een cadeau voor hun geliefde, maar ook voor hun familie en vrienden. Je vindt er de nieuwste publicaties, ziet hoe bekende schrijvers exemplaren van hun boeken signeren en natuurlijk ruik je de geur van de rozen.

Wat kun je zien en doen in Barcelona op 23 april?

Het is een dag om door de stad te wandelen en te genieten van de sfeer van het festival. Straten zoals La Rambla, Paseo de Gracia, Paseo de Sant Joan en Rambla de Cataluña zijn must-sees omdat ze vol staan met kraampjes met boeken en rozen, maar er zijn ook met literaire activiteiten zoals workshops en recitals. Ook is het gemakkelijk om de hele dag door te genieten van de ‘sardanas’ (traditionele dansen) en de populaire ‘castells’ (menselijke torens) op plekken als de Plaza Sant Jaume.

De Sant Jordi-dag is ook een gelegenheid om gebouwen te bezoeken zoals het stadhuis, het Palau Güell, het art nouveau-complex van Sant Pau, het Ateneo en het Palau de la Generalitat, waar meestal speciale activiteiten of open dagen met gratis rondleidingen worden georganiseerd. Een van de meest bijzondere rondleidingen is Casa Batlló, waar Gaudí’s architectuur de legende van Sant Jordi en de draak uitbeeldt, die verband houdt met het festival.

Oorsprong van het festival van Sant Jordi

Dit merkwaardige festival komt voort uit een mix van tradities uit verschillende perioden. Het valt enerzijds samen met het feit dat Sant Jordi sinds de 15e eeuw de patroonheilige van Catalonië is en anderzijds komt het voort uit de beroemde legende van Sint-Joris en de draak (de ridder verslaat de draak, die terroriseerde het dorp en de prinses, en nadat hij de draak met zijn zwaard had doorboord, gaf Sint-Joris de prinses een van de prachtige rode rozen die uit het lichaam van het beest stroomden) en de oude middeleeuwse traditie van een bezoek aan de kapel van Sant Jordi in de Palacio de la Generalitat, waar vroeger een rozenbeurs of ‘liefhebbersbeurs’ plaatsvond. Dit is de reden waarom Sant Jordi ook de patroonheilige van geliefden in Catalonië is.

Wellicht ook interessant voor u

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer

Beste SAUZEN van de WERELD

Culinair tijdschrift Taste Atlas heeft onder haar lezers een verkiezing van de beste...

Lees meer