6 JANUARI; de dag van Melchior, Caspar en Balthazar

Op 6 januari vieren Spaanse kinderen Los Reyes Magos, de dag waarop alle kinderen begraven worden onder cadeautjes en alle Spanjaarden een vrije dag hebben.

Los Reyes Magos, of Drie Wijzen, zijn Melchior, Caspar en Balthazar. Zij zijn het die cadeautjes brengen voor alle Spaanse kinderen die zich goed hebben gedragen. Er is een heel proces dat kinderen moeten doorlopen om cadeautjes te krijgen.

De brief

Allereerst moeten de kinderen een brief schrijven aan de Drie Wijzen en hen vertellen welke cadeautjes ze voor hen moeten meenemen en waarom ze denken dat ze überhaupt cadeautjes verdienen. De voltooiing van de brief wordt gevolgd door het geven van de brief. De kinderen kunnen de brief persoonlijk aan de Drie Wijzen overhandigen als ze op 5 januari “officieel” arriveren.

Een andere manier om je brief bij de Reyes te krijgen, is door een paar dagen voordat de koningen arriveren in het centrum van Spaanse steden op zoek te gaan naar de afgezanten en koninklijke postbodes en de brief aan hen te overhandigen. Er wordt dan aan de kinderen gevraagd of ze braaf zijn geweest op school en thuis, want stoute kinderen krijgen namelijk zwarte kolen in plaats van cadeautjes. Dat is niet echt een straf, want de kolen zijn namelijk gemaakt van suiker.

De optochten op 5 januari

Als de langverwachte dag eindelijk aanbreekt, staat het hele gezin op straat om de Driekoningen te ontvangen tijdens de Cabalgata de Reyes. De magiërs arriveren in een traditionele processie, rijdend door de straten op hun kamelen, beladen met cadeautjes en vergezeld van koninklijke helpers die snoepjes naar de kinderen gooien. Een voor een komen de prachtige praalwagens voorbij, gedecoreerd met felle kleuren en geïnspireerd op populaire personages die de kinderen kennen.

In nagenoeg alle Spaanse dorpen en steden vinden er optochten plaats. Elk heeft zijn eigen specifieke stijl, afhankelijk van waar je bent. In Barcelona arriveren de Drie Wijzen vanuit zee, gevolgd door een spectaculaire parade van olifanten en kamelen door de straten, terwijl in het dorp Alarilla in Guadalajara bijvoorbeeld de Drie Wijzen per deltavlieger en paraglider landen. De verschillende optochten zijn ook op televisie te volgen.

De avond voor 6 januari

Na het bekijken van de optochten gaan de kinderen vroeg naar bed om te wachten tot Melchior, Caspar en Balthazar door het raam binnenkomen om cadeautjes in de kinderschoenen achter te laten. Kinderen zetten water en brood op de vensterbank zodat de kamelen kunnen eten en drinken terwijl de Drie Wijzen hun werk doen.

Nadat de kinderen in de ochtend van 6 januari hun cadeautjes hebben uitgepakt, gaan de meesten meteen de straat op om te pronken en te spelen met hun cadeautjes.

Wellicht ook interessant voor u

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer

Beste SAUZEN van de WERELD

Culinair tijdschrift Taste Atlas heeft onder haar lezers een verkiezing van de beste...

Lees meer