AMANDELBLOESEM

Veel te vroeg, maar op veel plaatsen in Spanje staat de amandelbloesem al volop in bloei. Normaliter begint de amandelboom medio februari te bloeien. Het milde weer in de decembermaand heeft er echter op veel plaatsen voor gezorgd dat het bloesemproces al is ingezet.

Spanje is in totaal zo’n 660.000 hectare aan amandelbomen rijk. Dat is ook niet zo verwonderlijk aangezien Spanje de derde grootste amandelproducent ter wereld is achter de Verenigde Staten en Australië. Het is dus ook niet zo raar dat de amandel een van de favoriete snacks is van Spanjaarden. In veel winkelstraten in het land zijn in de oogstmaanden veel amandelverkopers te vinden. De geroosterde variant met veel zout wordt in een tuutzakje verkocht. Pas op als u een zakje wilt aanschaffen want de noot wordt duur betaald!

Voordat een amandelboom tot bloei komt heeft deze zo’n 600 uur aan temperaturen hoger dan 7 graden nodig. Daarnaast bloeien niet alle types amandelbomen op hetzelfde moment. Misschien is het voor de natuur niet zulk goed nieuws dat de amandelbloesem (opnieuw) eerder is begonnen – waarschijnlijk is klimaatverandering de boosdoener – maar voor natuurliefhebbers, wandelaars en amateurfotografen is het wel goed nieuws, want dit zijn de weken dat men door Spanje kan rijden of lopen om te genieten van de jaarlijkse roze-witte vacht die over de valleien, heuvels en dalen valt. Een prachtig schouwspel.

De foto bij dit artikel is genomen door Miguel Angel Ciudad nabij Barcelona.

Wellicht ook interessant voor u

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer

Beste SAUZEN van de WERELD

Culinair tijdschrift Taste Atlas heeft onder haar lezers een verkiezing van de beste...

Lees meer