CABO DE GATA: natuurgebied en altijd zon

Algemeen

Dit bijzondere en vrij onbekende natuurgebied ligt in het zuidoosten van Andalusië in de provincie Almeria. Cabo de Gata is een woestijnachtig gebied met weinig neerslag dus een prima plek om ook buiten het hoogseizoen van de Spaanse zon te genieten. In 1997 is het benoemd tot het grootste beschermde kustgebied van Andalusië. Het gebied heeft een vulkanisch verleden en op sommige gedeeltes is dat nog goed te zien. Verder zijn er bergketens die worden afgewisseld met woestijnachtige vlaktes en steile kliffen die vaak in de zee eindigen.

Memories

Op zoek naar zon en warmte reden we lang geleden, op advies van een Spaanse buurman, naar Cabo de Gata. Het was ergens in februari en we kwamen aan in een klein dorp wat groot leek vanwege een Japanse filmploeg die juist hier reclame maakte voor Japans bier. Enkele uren later was het dorp weer uitgestorven en ik herinner me een heerlijke vismaaltijd met uitzicht op zee. Het huis wat we huurden was van een Spaans echtpaar die ons elke avond dronken probeerden te voeren. We waren verrukt van het bijzonder landschap, de zee, de temperatuur in de winter en de dorpjes. Inmiddels is er veel veranderd in Cabo de Gata maar de aantrekkingskracht is er nog steeds.

Dorpen

Las Negras

Een rustig dorpje aan zee waar wat buitenlanders en Spanjaarden wonen. Het dorp staat bijna op het strand en Spaanse vrienden hebben een huis wiens achterdeur pal aan de zee grenst. Er zijn enkele bars en restaurants en er is een klein zandstrand.

Agua Amarga

Dit dorp is wat groter dan Las Negras maar toch heeft het nog de sfeer van een vissersdorp. Ook hier is er een zandstrand wat vooral in de zomer druk bezocht wordt. In het dorp is een leuk plein met enkele restaurants en winkeltjes.

Nijar

Dit dorp ligt wat meer landinwaarts, ongeveer 20 km. van de kust. Hoewel het wat groter is dan de dorpen aan de kust is het ook hier rustig. In de hoofdstraat zijn er verschillende souvenir winkels en ook staat het dorp bekend om haar keramiek.

La Isleta del Moro

Een schilderachtig dorp met een centraal pleintje met oude wasplaats, een mirador ( uitkijkpunt) en een strand. Een heerlijke plek voor een uitgebreide lunch met lange siesta aan zee.

San José

Dit is een wat grotere badplaats met een haven. Hier kun je fietsen huren, een paardrijtocht of wateractiviteiten regelen. Verschillende restaurants, bars en winkels.

Mooiste stranden

Playa de los Genoveses

Ooit werden hier opnames gemaakt voor films van Indiana Jones. Het lange zandstrand ligt net iets buiten het stadje San José. Een van de mooiste stranden van Cabo de Gata.

Playa de Monsul

Het laatste stuk naar dit strand bereik je lopend. Prachtige rotsformaties van gestolde lava maken dit strand tot mijn persoonlijke favoriet. Wandelaars lopen nog een stukje verder op zoek naar meer afgelegen baaitjes en stranden zoals la Cala de la Media Luna en Cala Carbón.

Wandeltips

Als je toch naar Nijar gaat, loop dan vanuit het dorp naar het bergdorp Huebro. Je loopt door een bijzonder landschap met verschillende oude watermolens en bestel in Huebro patatas a la pobre.

Vanuit het dorp las Negras gaat er een pad naar Cala San Pedro waar enkele hippies zich gevestigd hebben, ver van de bewoonde wereld. Meer informatie, klik hier.

Vakantie in Cabo de Gata viert u natuurlijk in een van onze mooie vakantiehuizen.

Wellicht ook interessant voor u

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer

Beste SAUZEN van de WERELD

Culinair tijdschrift Taste Atlas heeft onder haar lezers een verkiezing van de beste...

Lees meer