LA ALPUJARRA: bijzonder berggebied in Andalusië

La Alpujarra, een bijzonder berggebied in Andalusië. Bijzonder vanwege de bergen, de mensen, het weer, de rust en niet te vergeten omdat La Taha hier haar naam vond.

Geschiedenis Alpujarras en La Taha

Dit was het laatste toevluchtsoord van de Moren die hier na de val van het Koninkrijk Granada nog 150 jaar lang bleven. De invloed van de Moren zie je hier nog terug in het landschap en de witgekalkte huizen met plat dak en ronde schoorsteen  doen  denken aan de Berberse architectuur van Marokko. Dankzij de aanleg van een ingenieus irrigatiesysteem ( acequias) waren de Moren in staat citroenen, olijven, druiven en vijgen te verbouwen.

Hier komt de naam la Taha vandaan. We zagen de naam veelvuldig voorbijkomen en vonden dat die goed klonk. Pas later ontdekten we dat de naam stamt uit de tijd van de Arabische overheersing. La Taha de Pitres was de naam voor de zeven dorpen die bij het dorp Pitres hoorden (la Taha de Pitres).

Ligging en klimaat

De Alpujarras is een bergstreek en ligt aan de zuidflank van de Sierra Nevada tussen de steden Granada en Almeria. Het westelijk deel ligt in de provincie Granada en het oostelijk deel in de provincie Almeria.  Het klimaat van dit berggebied kent vanwege de hoogteverschillen grote contrasten. De zomers zijn warm en droog maar zeker in het hogere gedeelte koelt het ’s avonds flink af. De herfst en de lente zijn ideale maanden om te wandelen.  De lente vanwege de vele soorten vlinders, vogels en bloemen en in de herfst is het een kleurenpracht vanwege de bomen die aan het verkleuren zijn. Ook verschijnt dan de eerste sneeuw op de toppen van de Sierra Nevada.

Pitres

We logeerde hier jaren geleden in een van de huizen van een Japanse ondernemer die in het dorp Pitres een Flamenco kledingfabriek runde. We ontdekten meer niet voor de hand liggende combinaties in dit gebied: een Engelse die vegetarische schoolmaaltijden klaarmaakte, een Boeddhistisch centrum bovenin een klein dorp, een fotografe die met de plaatselijke schaapherder samenleefde, Spaanse stedelingen op zoek naar rust.

Pueblos Blancos

Er zijn zoveel mooie wandelingen te maken in dit gebied. Ook als je niet meteen de Mulhacen wil beklimming zijn er genoeg mogelijkheden voor de minder getrainde wandelaar. Pampaneira, Bubión en Capileira liggen boven elkaar aan een schitterende kloof uitgeslepen door de rivier de Poqueira. Vanuit het laagste dorp Pampaneira loop je uiteindelijk via Bubión naar Capileira, boven aan de kloof.

Ook deze wandeling is absolute een aanrader!

Wellicht ook interessant voor u

DOLMEN van MENGA; Spaanse antwoord op STONEHENGE

In het zuiden van Spanje, verscholen tussen de heuvels en olijfgaarden in de omgeving...

Lees meer

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer
n/a