SIERRA DE ARACENA, en waarom u hierheen wilt

De Sierra de Aracena ligt in het zuidwesten van Andalusië, tussen Sevilla en de Portugese grens. Dit groene, bosrijke gebergte heeft toppen tot wel 700 meter. Een ideaal gebied om te wandelen of te fietsen.

De grootste stad, Aracena is een levendige, echte Spaanse stad. Op korte afstand hiervandaan liggen mooie dorpjes als Alájar, Fuenteheridos en Almonaster la Real.
Sierra de Aracena en het natuurpark Picos de Aroche zijn beschermde gebieden in het Sierra de Aracena-gebergte, onderdeel van het Sierra Morena-gebergte, in de provincie Huelva. Het natuurpark strekt zich uit over 28 gemeenten met slechts 41.000 inwoners.

Geïsoleerde regio

De inwoners van de Sierra de Aracena waren lang aan hun lot overgelaten. Jarenlang stond het bestaan hier vrijwel stil. Bijna alles is gemaakt, gebouwd, herbouwd en gedaan door de bewoners zelf. Zonder hulp van buiten. Iedereen hielp elkaar; samen werd het land verzorgd, samen werd er geoogst en gezaaid; de sterken hielpen de zwakken. Er was simpelweg geen ruimte en geen behoefte aan schaalvergroting.

Hierdoor is het landschap van de Aracena nagenoeg gebleven zoals het was. Met een enorme diversiteit aan gewassen en bomen zoals vijgen, vele soorten groenten, fruitbomen, olijven, noten, granen, paddenstoelen, tamme kastanjes, eucalyptus en vooral veel kurkeiken. Geiten, kippen, koeien en varkens kunnen overal vrij rondlopen en ook lynxen, keizerarenden en zwarte gieren vinden hier hun veilige leefgebied. Wees niet verbaasd als je moet stoppen om een hert de weg over te laten steken als je door dit gebied rijdt. Het is alles behalve ongewoon.

Aracena

In het hart van de regio ligt de stad Aracena, een nog grotendeels onontdekte plek, waar je ‘het echte Spanje’ kunt ervaren. Een bezoek waard is de Gruta de las Maravillas; een grot in het centrum van de stad. Het was de eerste Spaanse grot die in 1913 voor het publiek werd geopend. Het omvat in totaal 2130 ondergrondse meters.

De regio Sierra de Aracena ligt op ongeveer 100 kilometer van de Costa de la Luz. Ga over de kronkelende wegen naar de bergen achter de kust en je komt bij een van de meest verbluffende natuurlijke landschappen, bergketens onderbroken door vlaktes die zich uitstrekken zover het oog reikt. Welkom in de Sierra de Aracena.

Op zoek naar een prachtig verblijf in dit gebied? Kijk dan even hier.

Wellicht ook interessant voor u

DOLMEN van MENGA; Spaanse antwoord op STONEHENGE

In het zuiden van Spanje, verscholen tussen de heuvels en olijfgaarden in de omgeving...

Lees meer

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer
n/a