CULINAIR genieten in ANDALUSIË

Denkende aan de Spaanse keuken ontstaan er gedachten over gerechten als paella en hele varkens aan het spit, ook gegrilde sardientjes en een goed bord ham ontbreken niet op het menu van een gemiddeld Spaans restaurant. Ondanks dat het culinaire vermogen van Spanje in veel gevallen gestoeld is op de keuken uit grootmoeders tijd, behelst de Spaanse keuken zoveel meer. Het beste restaurant van de wereld heeft jaren achter elkaar in Spanje gestaan; de naam El Bulli doet ongetwijfeld een belletje bij u rinkelen. Futuristisch koken, met aan wetenschap grenzende keukentechnieken werd hier in de jaren ’90 uitgevonden. In 2009 werd het restaurant voor de vierde opeenvolgende keer gekozen tot beste restaurant in de wereld volgens The S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants. Hiermee was voorgoed de toon gezet voor het nieuwe fine dining in heel Spanje.

Lokale producten voor culinair genieten in Andalusië

Het zal u dan ook niet verbazen dat het aantal Michelinsterren dat ieder jaar wordt uitgedeeld in Spanje gestaag groeit. Een logisch gevolg hiervan is dat het culinaire landschap verandert, meer en meer restaurants kijken tegenwoordig verder dat het receptenboek van oma. Naast de flinke hoeveelheid eetgelegenheden met Michelinsterren en -vorken, zijn er ook nog heel veel verborgen pareltjes die dag in dag uit werken met de mooiste lokale producten om de lekkerste gerechten op tafel te toveren. Kleine restaurantjes, in pittoreske dorpjes, die onbekend zijn bij veel toeristen, maar door de lokale bevolking maar wat graag bezocht worden. Het is in Andalusië heel normaal om met het gezin of vrienden op zondagmiddag uitgebreid te gaan lunchen; gekleed in de mooiste outfits het leven vieren.

Verborgen parels voor culinair genieten in Andalusië

Wij tippen graag een van die verborgen parels – die nagenoeg alleen bekend is bij de lokale bevolking – om tijdens de vakantie ultiem te genieten van een culinaire middag uit; Casa Piolas in Algarinejo. Het piepkleine Algarinejo ligt verscholen tussen de olijfbomen van de provincie Granada, de rit er naartoe over kronkelende bergweggetjes is een traktatie op zich. Casa Piolas bevindt zich aan het centrale plein, vlakbij een van de prachtige kerken van het dorpje, Iglesia de Santa Maria Maggiore. Als de kerk open is, adviseren we u heel even binnen een kijkje te nemen, het is in Andalusië heel gewoon even binnen te lopen om bijvoorbeeld een kaarsje aan te steken.

Casa Piolas

Het restaurant Casa Piolas wordt gerund door de olijke eigenaar/chef de cuisine en zijn vrouw, samen met hun keukenbrigade en Engelssprekende bediening staan zij garant voor een culinaire ervaring die u niet snel zult vergeten. Alle gerechten zijn geïnspireerd op de omgeving, zo staat er bijvoorbeeld een olijfboom op het menu (ganzenlever met een ‘schors’ van chocolade op een bedje van gele klei – koekkruimels met sinaasappel – en verse kruiden die de takken en bladeren voorstellen). Ook de vijf verschillende bereidingen van olijven zijn een streling voor de smaakpapillen. Naast het à la carte menu in het restaurant, kunt u een menu bestellen onder de noemer ‘slow food’ van 8- of 13-gangen. De 8-gangenvariant is ook vegetarisch te bestellen. Bij ieder gerecht krijgt u uitleg over hetgeen u geserveerd is, en waar de inspiratie vandaan komt. Vraag gerust aan de bediening welke wijn het beste te drinken bij ieder gerecht; u zult niet teleurgesteld zijn. Heeft u alleen zin in een koud glas bier met een tapa, neem dan plaats aan de bar van Casa Piolas, ook hier bent u meer dan welkom!

In de buurt

Graag zetten we ook een aantal vakantiehuizen op een rij die zich op minder dan een uur rijden van Algarinejo bevinden: Finca del Abuelo, Casita Clara en Caseta la Cima.

Wellicht ook interessant voor u

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer

Beste SAUZEN van de WERELD

Culinair tijdschrift Taste Atlas heeft onder haar lezers een verkiezing van de beste...

Lees meer