DAG van de NATIONALE PARKEN

Het is vandaag, 24 mei, de Europese dag van de Nationale Parken. Spanje telt er maar liefst 16, we belichten er graag 2 die wij heel bijzonder vinden. Beide te vinden in de autonome regio Andalusië.

Nationaal Park Sierra Nevada

De Sierra Nevada werd in 1999 lid van de groep Nationale Parken. Het park reikt van Alpujarra tot de Marquesado en de vallei van Lecrin in de provincies Granada en Almería in Andalusië. Sommige bergen zijn hoger dan 3.000 meter, de hoogste berg van het vasteland van Spanje, de Mulhacén, bevindt zich ook in het nationaal park Sierra Nevada. Niet verwonderlijk dus dat er in dit park ’s winters geskied kan worden.

Er zijn meer dan zestig soorten planten die uniek zijn voor deze regio. Aan de rand van het park bevindt zich een botanische tuin genaamd La Cortijuela. Bedreigde plantensoorten uit het nationale park worden hier beschermd en onderzocht.

Ook voor fauna is dit een fijn thuis, zo komen hier oa. Spaanse steenbokken, dassen en wilde katten voor.

Nationaal Park Doñana

Parque Nacional de Doñana is sinds 1969 een nationaal park. U vindt het park in Andalusië, aan de Atlantische Oceaan, aan de monding van de Guadalquivir rivier. Het gebied was in het verleden het eigendom van de hertogen van Medina Sidonia, met als gevolg dat alleen zij er mochten jagen. Men denkt dat de naam Doñana afkomstig is van “Doña Ana”, vernoemd naar de vrouw van de zevende hertog van Medina Sidonia.

Het park vormt een soort natuurlijke barrière tussen de provincies Huelva en Sevilla. Menselijke bebouwing en bewoning is op enkele uitzonderingen na verboden. De oppervlakte van Doñana bedraagt maar liefst 50.720 hectare, en wordt gevoed door de rivieren Cano de Guadiamar en de Arroyo de la Rocina.

De moerassen in de rivierdelta zijn ideaal voor trekvogels die er een rustplaats zoeken op hun tocht van zuid naar noord. Dit is dan ook het voornaamste doel van het nationale park. Daarnaast is het een van de weinige natuurgebieden waar nog Iberische Lynxen en enkele Iberische Wolven te zien zijn. Een bezoek aan Nationaal Park Doñana voelt alsof je een dagje in een sprookjesbos mag doorbrengen; wij vinden dit een van de mooiste van alle Nationale Parken van Spanje.

Wellicht ook interessant voor u

DOLMEN van MENGA; Spaanse antwoord op STONEHENGE

In het zuiden van Spanje, verscholen tussen de heuvels en olijfgaarden in de omgeving...

Lees meer

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer
n/a