FLAMENCO: een eeuwenoude passie

Klepperende castagnetten, stampende voeten en zwierige jurken: de flamenco laat bijna niemand onberoerd. Neem daarbij het opzwepende gitaarspel plus het meeslepende gezang en het is duidelijk waarom deze Spaanse muziekvorm wereldberoemd is. Van Azië tot in Noord-Amerika worden voorstellingen gegeven. Het mooiste is echter om de flamenco te horen en te zien op de plek van herkomst, namelijk de autonome regio Andalusië in Spanje.

Opvallend en opwindend

Wie een flamenco hoort, herkent dit muziekgenre direct. Bij het gezang hoort namelijk een sensationele ritmische begeleiding. Het ritme kan bijvoorbeeld aangegeven worden door geklap met de handen, geknip met de vingers of geklepper met de castagnetten. Ook een cajón, een handtrommel, kan op het podium staan. Verder spelen vooral de gitaren een belangrijke rol, maar er zijn ook flamencogezelschappen waaraan een fluitist, violist of pianist meedoet. Behalve zang en muziek is dans een belangrijk onderdeel. Dit maakt de flamenco extra expressief. De danseressen hebben namelijk vaak prachtige jurken aan die rijk zijn versierd met ruches en volants.

De boeiende geschiedenis van de flamenco

De historie van de flamenco is net zo complex als de ritmes die bij de muziek horen. Eigenlijk is de muzieksoort een mix van allerlei culturen. De Feniciërs, de Kelten, de Goten, de Byzantijnen en de Moren hebben onder andere een rol gespeeld in het ontstaan van de flamenco. Maar ook de Spaanse katholieken en de zigeuners legden de basis voor deze muzieksoort. De laatste groep heeft de flamenco heel sterk beïnvloed. Zo voegde zij de dans toe. Inmiddels wordt de flamenco door UNESCO erkend als een bijzonder stukje Spaanse cultuur en staat het muziekgenre sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst. Ook is er een wetenschap rondom de flamenco ontstaan, de zogenaamde flamencologie.

Ontdek grote namen in de flamenco

Wilt u thuis eens naar flamenco luisteren? Dan kunt u beginnen met de meest bekende flamencozangers en -zangeressen. De inmiddels overleden Camarón de la Isla is bijvoorbeeld één van de legendes onder de flamencozangers. Bij de dames is Carmen Linares een beroemdheid. Behalve de zangers kunnen ook de gitaristen ware sterren zijn. Een bekendheid uit de flamencogeschiedenis is bijvoorbeeld de Spaanse gitarist Paco de Lucía die in 2014 overleed. Flamenco met een modern sausje is de specialiteit van Rosalía. De Catalaanse kreeg voor haar werk onder andere een Latin Grammy Award.

Beleef de flamenco tijdens een festival in Andalusië

Om een flamenco live bij te wonen zijn de flamencofestivals in Spanje een aanrader. In Andalusië heeft bijna iedere stad wel zijn eigen festival. Zo organiseren Jerez de la Frontera, Murcia en Sevilla grote evenementen rondom de flamenco. Hier maakt u dit muziekgenre in al zijn facetten mee. Deze festivals zijn namelijk niet alleen interessant vanwege de muziek, maar ook vanwege de levendige Spaanse sfeer!

(Foto (c) Can Stock Photo / iodrakon)

Wellicht ook interessant voor u

DAG van de NATIONALE PARKEN

Het is vandaag, 24 mei, de Europese dag van de Nationale Parken. Spanje telt er maar...

Lees meer

TRANSAVIA en de GEANNULEERDE VLUCHTEN

Er is in de media veel aandacht voor de annuleringen van vluchten die Transavia helaas...

Lees meer

Recept Ensaladilla Rusa

Recept Ensaladilla Rusa; de bekendste Spaanse tapa. Verrassend simpel om thuis...

Lees meer