EEN WERELD VAN CONTRASTEN IN SIERRA DE LAS NIEVES

Een schitterend karstlandschap, prachtige authentieke dorpen en interessante bezienswaardigheden: het nationale park Sierra de las Nieves is een spectaculair mooi stukje Spanje! Het is het jongste nationale park van Spanje. In 2019 mocht het zich bij de overige 15 Parques Nacionales van het land voegen. Daarvoor werd Sierra de Las Nieves al in 1989 door het parlement van Andalusië tot natuurpark verklaard. Ook kreeg het park in 1995 een plek op lijst met biosfeerreservaten van UNESCO.

Van een hoge bergtop tot een diepe kloof

Het natuurpark vindt u in het zuiden van Spanje. Het circa 20.000 hectare grote nationale park ligt in de provincie Málaga van de autonome regio Andalusië. De naam betekent het gebergte van de sneeuw. Met de hoge bergen, waarvan de Torrecilla met 1919 meter het hoogste exemplaar is, is deze naam niet verwonderlijk. Toch is de naam voor het natuurgebied niet enkel afgeleid van de besneeuwde bergtoppen, maar ook van de sneeuwputten. Hierin legde de bevolking, voordat de ijskast bestond, een voorraad sneeuw aan. Zo hadden ze ook ijs in de zomer. Behalve bergen heeft Sierra de las Nieves ook een serie grotten. Een daarvan is de GESM die tot 1.101 meter diep gaat. Wilt u de hoogte in om van een prachtig uitzicht te genieten? Ga dan bijvoorbeeld naar Mirador del Guardia Forestal waarvan u vanaf 900 meter over het natuurgebied uitkijkt. Wie dit park goed wil verkennen, kan er prima gaan wandelen of fietsen. In Sierra de las Nieves liggen namelijk diverse fiets- en wandelroutes.

Sierra de las Nieves: een rijke flora en fauna

Qua natuur heeft Sierra de las Nieves een aantal mooie bijzonderheden. Zo groeit hier volop de zeldzame Spaanse zilverspar, de Pinsapo. Bezoek ook de eeuwenoude Pinsapo de Las Escaleretas. Dit is de grootste Spaanse zilverspar van het park en meet 26 meter hoog en 5 meter breed. Verder vindt u hier nog zo’n 1500 plantensoorten. Voor vogelspotters is er ook genoeg te zien in Sierra de las Nieves. Maar liefst 120 verschillende soorten komen voor in dit natuurgebied, waaronder gieren en adelaars. Verder biedt de fauna van Sierra de las Nieves zoogdieren als steenbokken en otters.

Ontdek het nationale park

Het nationale park ligt tussen Ronda, El Burgo en Marbella. Er zijn verschillende goede punten om uw tocht door het natuurpark aan te vangen. Bezoek bijvoorbeeld het noordoostelijke deel vanuit het dorp El Burgo. Of vertrek vanuit Tolox om het zuidoostelijke gedeelte van het natuurgebied te verkennen. Maar ook kunt u het dichter bij de kust zoeken. Zo kunt u vanuit het dorp Istán, dat nog geen 20 kilometer van Marbella ligt, mooie wandelingen maken in het park. Kies bijvoorbeeld voor een vakantiehuis in Sierra de Malága tussen de kust en het natuurgebied in. Ideaal om strand en natuur te combineren in één vakantie!

(Foto (c) Can Stock Photo / dziewul)

Wellicht ook interessant voor u

DOLMEN van MENGA; Spaanse antwoord op STONEHENGE

In het zuiden van Spanje, verscholen tussen de heuvels en olijfgaarden in de omgeving...

Lees meer

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer
n/a