EL TORCAL DE ANTEQUERA: EEN COMBINATIE VAN EEN RIJKE NATUUR EN EEN BIZAR LANDSCHAP

Grillig en bizar: dat is wat veel mensen van het landschap van het natuurpark El Torcal de Antequera vinden. Het lijkt wel alsof hier mensenhanden de rotsen op elkaar gestapeld hebben. Het is echter tijd en erosie die dit merkwaardige landschap hebben gecreëerd. Miljoenen jaren geleden heerste namelijk de zee nog in dit gebied. De kalksteenformaties die toen zijn ontstaan werden door het water en later door weer en wind omgevormd tot het huidige kalksteenlandschap. Nu kunt u er genieten van prachtige vergezichten over grijze rotsen.

El Torcal: al bijna een eeuw beschermd

El Torcal de Antequera is sinds 1929 erkend als beschermd natuurgebied en wordt kortweg ook El Torcal genoemd. Sinds 1989 heeft het de status van natuurreservaat. Het park is 1171 hectare groot en heeft diverse wandelroutes. Deze kunt u volgen vanuit het bezoekerscentrum waar u ook meer informatie over het natuurgebied vindt. Ook kunt u met een gids door het park wandelen. Of u nu op eigen gelegenheid of onder begeleiding gaat? Stevige wandelschoenen zijn aan te raden, want het landschap is ruig.

Van lelies tot vale gieren

Behalve rijk aan bizarre rotsen is El Torcal ook goed gevuld met een gevarieerde flora en fauna. Zo kunt er meer dan 650 verschillende soorten planten vinden, waaronder diverse leliesoorten. Verder biedt El Torcal goede mogelijkheden voor vogelspotters, want het is uitgeroepen tot een speciale beschermingszone voor vogels. Kijk vooral omhoog want boven El Torcal kunt u mogelijk steenarenden of vale gieren zien vliegen. Qua zoogdieren valt er ook veel boeiends te spotten. Met een beetje geluk kunt u onder andere spectaculaire beelden maken van steenbokken op de rotsen.

Ontdek ook Antequera of Villanueva de la Concepción

Het natuurgebied El Torcal vindt u tussen Antequera en Villanueva de la Concepción. De eerste plaats ligt ongeveer 17 kilometer van het natuurreservaat. Van Villanueva de la Concepción is de rit minder dan 10 kilometer. Wilt u na El Torcal nog meer bezienswaardigheden zien? Ga dan bijvoorbeeld naar de grootste grafheuvels van Spanje die u bij Antequera vindt. Of bent u van de wandeling hongerig geworden? Reis dan naar het dichterbij gelegen Villanueva de la Concepción waar u kunt kiezen uit diverse restaurants.

El Torcal is een rijk en gevarieerd natuurgebied. Wandelt u graag en houdt u van de Spaanse natuur? Boek dan een vakantiehuis in het nabijgelegen Villanueva de la Concepción!

(Foto door (c) Can Stock Photo / RudiErnst)

Wellicht ook interessant voor u

DOLMEN van MENGA; Spaanse antwoord op STONEHENGE

In het zuiden van Spanje, verscholen tussen de heuvels en olijfgaarden in de omgeving...

Lees meer

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer
n/a