ETEN IN SPANJE: DON’TS, maar vooral DO’S

Etenstijd

Het is u tijdens een bezoek aan Spanje ongetwijfeld opgevallen dat Spanjaarden een stuk later eten dan wij gewend zijn, eten in Spanje is anders dan we gewend zijn. Begint de lunch in Nederland om 12.00 uur, in Spanje ga je eigenlijk op z’n vroegst om 14.00 uur aan tafel. Om over dineren nog maar te zwijgen; als je om 20.30 uur een restaurant binnenkomt ben je waarschijnlijk de eersten. Terwijl dan in Nederland de meeste chefs de keuken alweer aan het schoonmaken zijn. In grotere steden of toeristische oorden als kustplaatsen wordt er meer rekening gehouden met toeristen, maar in de binnenlanden van Spanje hoeft u echt niet te verwachten dat u om 6 uur aan tafel kunt voor het avondeten.
Tip: lunch warm en lekker veel, dan kun je heel lang door. En onthoud dat het heel normaal is ’s middags een tukje te doen; het is tenslotte vakantie.

Groente

De Spaanse keuken wordt gedomineerd door vlees en vis, ook brood en/of friet staan eigenlijk altijd op tafel. Groente daarentegen lijkt de gemiddelde Spanjaard niet dol op. Een aantal redenen voor het ontbreken van groente op uw bord kunnen zijn; groente is duur in vergelijking met vlees, en in Spanje is het ook nog heel normaal om alleen de groente beschikbaar te hebben die op dat moment in het seizoen is. Men kookt met wat er beschikbaar is, in tegenstelling tot alles, altijd in kassen te laten groeien.
Tip: als u toch aan uw dagelijkse portie vitamines wilt komen, neem dan een lekkere salade vooraf (of als hoofdgerecht; de porties zijn groot genoeg) of neem fruit als toetje. Vaak heeft een restaurant als desserts een sinaasappel, kwart meloen of iets anders lekkers op het dessertmenu staan.

Sociale aangelegenheid

Uit eten gaan is in Spaanse op de eerste plaats een sociale aangelegenheid. Niet zelden zijn de tafels in restaurants gevuld met groepen mensen, hele families trekken er op zondagmiddag op uit om samen te genieten van een maaltijd. Een afspraakje maken met een Spanjaard gaat bijna zonder uitzondering gepaard met eten. Zo’n lunchsessie kan dan ook uren in beslag nemen. Eerst worden er borden vol tapas als ham en kaas gedeeld, om vervolgens allemaal een groot hoofdgerechten te bestellen. Na het eten blijft men vaak nog uren hangen met een copa. Buiten een digestief van het huis, een shotje limoncello of kruidenlikeur, is het na een grote lunch heel normaal om aan de mixdrankjes te gaan. Oh en luid zijn aan tafel is ook heel gewoon; hoe luider de gasten zijn, hoe gezelliger!
Tip: doe als de Spanjaarden als het aankomt op eten in Spanje bestellen. Ontbijt met iets kleins of heel vroeg, zo blijft er ruimte over voor de lunch. Voorgerechten (tapas) zijn om te delen; een bord kroketjes is echt te veel als voorgerecht voor 1 persoon.

Eet smakelijk en geniet!

Wellicht ook interessant voor u

DOLMEN van MENGA; Spaanse antwoord op STONEHENGE

In het zuiden van Spanje, verscholen tussen de heuvels en olijfgaarden in de omgeving...

Lees meer

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer