KERST en OUD & NIEUW

Eigen ervaringen

Eerlijk gezegd zou ik deze kerst, Oud en Nieuw en alle andere feestdagen zo aan het eind van het jaar liever overslaan, dus een goede reden om naar het zuiden af te reizen. Waar er, uitzonderingen daargelaten, maar 1 kerstdag gevierd wordt, er geen of weinig vuurwerk te zien en te horen is en met een beetje geluk nog wat zonnestralen op te vangen zijn.

Eenmaal in Spanje kan zelfs ik genieten van mooi verlichte steden en dorpen, kerstmannen in vol ornaat aan het strand en spaanse lekkernijen. Wat het weer betreft: tot nu toe heb ik het altijd getroffen met zon en prima temperaturen.

Kerst

Als je geen zin in de kerstsfeer hebt, huur dan liever een hutje op de hei want ook in Spanje is iedereen in de ban van de feestdagen. Vanaf 8 december gaat de kerstverlichting aan in de straten van dorpen en steden.

Ben je rond de kerstdagen in de buurt van Málaga is moet zeker de kerstversiering in de Calle Larios zien. Ieder jaar is er weer een andere versiering. Op kerstavond (Nocha Buena) is het niet druk omdat veel Spanjaarden dit bij hun familie vieren. Volgens de traditie wordt er dan gebraden kalkoen gegeten maar steeds meer Spanjaarden gaan tegenwoordig over op andere gerechten. Dat er vooral vis gegeten wordt, zie en ruik je als je enkele dagen voor Kerst langs de visafdelingen in de supermarkten loopt. Na de warme maaltijd wordt er vaak de mierzoete Turrón gegeten. Op eerste kerstdag is alles dicht en de meeste restaurants zijn volledig volgeboekt.

Oud en Nieuw

Op oudjaarsavond (Noche Vieja) blijven de meeste spanjaarden tot 12 uur thuis om uitgebreid te dineren met de hele familie. Na het diner gaat iedereen naar het centrale dorps- of stadsplein om de verplichte 12 druiven bij elke klokslag naar binnen te werken. Iedere druif staat gelijk aan een maand van het jaar. Tegenwoordig hebben ze de druiven handig verpakt in een doos. Daarna wenst iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar en wordt er getoast met champagne. Daarna is het een gezellige drukte met jong en oud in de plaatselijke kroegen.

Recept

Niet in Spanje maar wel zin in een typisch Spaans (kerst)recept? Klik hier!

Photo by David Köhler on Unsplash

Wellicht ook interessant voor u

DOLMEN van MENGA; Spaanse antwoord op STONEHENGE

In het zuiden van Spanje, verscholen tussen de heuvels en olijfgaarden in de omgeving...

Lees meer

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer
n/a