KERST in MÁLAGA

Al sinds eind september werken de medewerkers van Iluminaciones Ximénez aan de voorbereidingen voor het plaatsen van versieringen en verlichting in het historische centrum en de verschillende wijken van Malaga, voor kerst in Spanje. In Calle Larios, het hart van de kerstfestiviteiten in de hoofdstad, zijn de bogen voor de constructie van de lichtshow, die elk jaar duizenden inwoners en toeristen verblindt, al geïnstalleerd. Kerst in Málaga is een feit!

Als de plannen hetzelfde verlopen als van eerdere edities, zou er nog minstens anderhalve maand over zijn om de lichten daadwerkelijk aan te doen. De eerste lichtshow staat traditiegetrouw gepland voor de laatste vrijdag van november is geplaatst – vorig jaar vond ‘de onthulling’ plaats op vrijdag de 27e.

De gezondheidscrisis die Corona heet, deelt zijn laatste klappen uit; deze editie kan er ook voor gekozen worden om de exacte onthullingstijd geheim te houden, om zo de klassieke drukte van mensen veroorzaakt door de eerste lichtshow van het jaar te vermijden. Als de onthulling op vrijdag 25 november plaatsvindt, zou het feest ook dit jaar samenvallen met ‘Black Friday’, wat in 2020 het gemeentelijke doel om de drukte tegen te houden enigszins frustreerde.

Hoewel de veiligheidstroepen en vrijwilligers ervoor zorgden dat het publiek in beweging bleef, verzamelden honderden inwoners van Malaga zich in het centrum om de spectaculaire lichtshow met de titel ‘Het kerstbos’ te zien.

Het budget van de gemeenteraad voor kerstverlichting is dit jaar met iets meer dan 200.000 euro verhoogd, zo heeft burgemeester Francisco de la Torre aangekondigd, wat maakt dat de totale rekening meer dan 1.200.000 euro bedraagt. In het geval van 2020 bedroegen de kosten van de straatverlichting 988.000 euro. Daarvan nam de assemblage van Calle Larios het meeste in beslag (798.000 euro), terwijl 190.000 euro werd geïnvesteerd in de rest van de straten in het centrum en de omliggende wijken.

Hoewel de beperkingen zijn opgeheven, is het afwachten of de muzikale show die de festiviteiten in de hoofdstad inluidt wederom zal plaatsvinden, en of de centrale winkelstraat weer het “hoofdpodium” zal zijn voor bezoekers. In de jaren voorafgaand aan de pandemie hebben veel steden in de provincie en in Andalusië bussen gecharterd om hun inwoners de verlichting te laten bezoeken. Met als gevolg een drukte die de gemeente deze editie zal willen voorkomen. Maar dat de lichtshow er zal komen, is een ding dat zeker is!

Plaats: Calle Larios, Malaga
Data: dagelijks van eind november t/m i.i.g. 6 januari 2022

Wellicht ook interessant voor u

DOLMEN van MENGA; Spaanse antwoord op STONEHENGE

In het zuiden van Spanje, verscholen tussen de heuvels en olijfgaarden in de omgeving...

Lees meer

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer