PAELLA: EEN WARE EYECATCHER OP DE EETTAFEL

De grote pan, de kleurrijke ingrediënten plus de smakelijke kruiden maken paella ook tot ver buiten Spanje populair. Ontdek daarom snel meer over dit typische Spaanse rijstgerecht!

Valencia: de bakermat van de paella

De eerste paella’s werden gemaakt door de bewoners van het binnenland van de Spaanse regio Valencia. De Moren, die Spanje eeuwenlang overheersten, introduceerden hier in de 8e eeuw een nieuwe rijstsoort. Deze rijst was door zijn grote absorptievermogen ideaal voor rijstgerechten met bouillon doordat de smaak goed werd opgenomen. Gemengd met de typische ingrediënten uit de binnenlanden van Valencia ontstond de oorspronkelijke variant van de paella. Denk hierbij aan een paella met konijn, slakken of kip plus tomaten en bonen. De mooie gele kleur dankt de Valenciaanse paella aan de toevoeging van saffraan.

De speciale paellapan

Net zoals bij het typische Portugese gerecht cataplana dankt paella zijn naam aan de pan die gebruikt wordt voor de bereiding. Patella is namelijk Latijns voor pan. Dit woord is in het Valenciaans weer verbasterd tot paella. Bijzonder aan de paellapan is zijn grote platte vorm. Van deze pannen bestaan ook kolossale exemplaren die ingezet worden bij Spaanse feesten, waarbij op een groot vuur een gigantische paella wordt bereid.

Ontdek de verschillende soorten paella

Toen de paella aan zijn opmars in Spanje begon, kwamen er ook steeds meer varianten. Naast de oorspronkelijke Valenciaanse paella ontstond bijvoorbeeld de paella marinera. Deze wordt gemaakt van vis of zeevruchten. Ook een combinatie hiervan komt veel voor. Verder kan paella ook bereid zijn met een combinatie van vlees met zeevruchten of vis. Dit is de paella mixta. Bent u vegetarisch? Dan moet u in Spanje eens de paella de verduras proberen.

Maak zelf paella

Paella is een recept dat uitnodigt om zelf een eigen variant te bedenken. De belangrijkste basis van een goede paella is de juiste rijst, zoals de arroz de bomba. Deze heeft namelijk korte ronde rijstkorrels met een groot absorptievermogen. Verder is een echte paellapan belangrijk. Doordat deze breed en ondiep is, wordt de rijst optimaal gekookt en krijgt het de meeste smaak. Om de beginselen van het paella maken onder de knie te krijgen, kunt u het recept van een authentieke paella proberen. Of maak een vegetarische variant.

Traditionele gerechten smaken meestal het lekkerste in het land van oorsprong. Wilt u paella proeven onder de Spaanse zon? Boek dan snel een vakantiehuis in Spanje!

(foto (c) Can Stock Photo / rosselladegradi)

Wellicht ook interessant voor u

DOLMEN van MENGA; Spaanse antwoord op STONEHENGE

In het zuiden van Spanje, verscholen tussen de heuvels en olijfgaarden in de omgeving...

Lees meer

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer