Recept Ensaladilla Rusa; de bekendste Spaanse tapa. Verrassend simpel om thuis te bereiden! Als snack bij de borrel of als aardappel-onderdeel van de dagelijkse AGV.
Ingrediënten voor het recept van Ensaladilla Rusa
- 500 g gekookte aardappels
- 1 wortel geschild, beetgaar, in blokjes
- 100 g doperwtjes beetgaar
- 2 eieren hardgekookt (geprakt of in kleine stukjes gesneden)
- 1 blikje tonijn in olijfolie
- 100 ml mayonaise
- groene olijven gevuld met ansjovis
- paprikapoeder
- peper
- zout
Bereiding
Snijd de afgekoelde, in zout gekookte, aardappels in blokjes van zo’n 1×1 centimeter. Meng de blokjes vervolgens met de wortel, de doperwtjes, de geprakte eieren en de tonijn. Voeg de mayonaise toe en meng het geheel goed. Vergeet niet peper en zout naar smaak toevoegen. Garneer met wat plakjes olijven en paprikapoeder. Bewaar afgedekt in de koelkast, het beste is de ensaladilla rusa een nachtje te laten ‘trekken’. Laat de salade even op kamertemperatuur komen voordat je deze serveert, ook dat komt de smaak ten goede.
Als je wilt uitpakken, leg een paar grote, gepelde garnalen en wat viseitjes op de salade voor een extra lekker hapje.
Over het algemeen wordt ensaladilla rusa in Spanje geserveerd met een plakje stokbrood of wat broodsticks bij de middagborrel, maar bij La Taha eten we de salade ook wel als onderdeel van onze dagelijkse AGV.
De ensaladilla rusa op de foto bij dit verhaal is van Chiringuito Chambao Playa, restaurant op het strand van Benajarafe.