SEVILLA: een duik in de geschiedenis

Fans van de Werelderfgoedlijst van UNESCO vinden in Sevilla zeker een paar must-sees. Met een eeuwenoud verleden waarin allerlei volkeren een rol speelden biedt deze stad namelijk een reeks boeiende historische bezienswaardigheden. Maar ook kunt u hier het authentieke Spanje ervaren in de straatjes van diverse oude wijken.

Van de Grieken tot een multiculturele samenleving

De geschiedenis van Sevilla loopt terug tot in circa 1000 v.Chr. De Grieken zijn het eerste volk dat zich vestigde op de plek van de huidige stad. Vier eeuwen later kwamen de Feniciërs en Carthagen. Zij maakten van Sevilla een handelscentrum. Daarna waren de Romeinen aan de beurt en Sevilla werd de hoofdstad van de toenmalige provincie Hispania Baetica. Het machtige Romeinse Rijk begon echter af te brokkelen en de Romeinen moesten de stad aan het begin van de 5e eeuw afstaan aan de Vandalen. Circa 520 waren de Visigoten de nieuwe heersers van Sevilla. Ze konden er bijna twee eeuwen de scepter zwaaien totdat de Moren de stad in 712 overnamen en er hun stempel op drukten. Ten eerste gaven zij het de naam Shbiya, waaruit later de naam Sevilla is ontstaan. Maar ook maakten zij het toenmalige Sevilla een belangrijke culturele en economische stad. Pas in 1248 kwam Sevilla weer in handen van het toenmalige katholieke koninkrijk Castilië. Hierna volgden nog diverse interessante periodes voor Sevilla. Zo beleefde de stad aan het begin van de 16e eeuw echte hoogtijdagen, door de ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus. Sevilla werd onder andere het handelscentrum van alle producten uit de ‘Nieuwe Wereld’. Hierdoor kreeg de stad een grote aantrekkingskracht op mensen uit allerlei windstreken en ontstond er een rijke multiculturele samenleving.

Ontmoet de geschiedenis in het huidige Sevilla

De boeiende historie van Sevilla maakt deze stad een echte aanrader om te bezoeken tijdens een vakantie in Andalusië. Veel invloeden van de verschillende culturen zijn namelijk goed bewaard gebleven. Om de sporen uit het verleden te bewonderen, hoeft u alleen maar door het centrum te wandelen. De binnenstad van Sevilla hoort namelijk bij de grootste historische stadscentra van Europa. Hier vindt u onder andere beroemde bouwwerken als de Catedral de Santa María de la Sede die tot één van de grootste kathedralen van Europa behoort. Ook bijzonder is de bijbehorende bijna 100 meter hoge klokkentoren, de Giralda. Bovendien ligt ook het prachtige paleis Alcázar, dat stamt uit de 14e eeuw, in het centrum. Geen wonder dat de binnenstad van Sevilla ook bekend staat als één groot openluchtmuseum.

Geniet van het Spaanse leven in de oude wijken

Behalve met het bezichtigen van de imposante historische gebouwen kunt u ook de vroegere tijden terugzien in de straten van oude Sevillaanse wijken. Dwaal bijvoorbeeld door de steegjes van Santa Cruz met zijn kleurrijke huizen, pleintjes, winkeltjes en vele restaurantjes. Of ga naar de oude Moorse wijk Triana. Deze gezellige volkswijk is de bakermat van één van de grootste tradities van Spanje: de flamenco. Dus wilt u een flamencoshow zien? Dan moet u in Triana zijn! Maar ook slaagt u in deze buurt vast voor smakelijke tapas of een mooi stukje keramiek.

Wellicht ook interessant voor u

DOLMEN van MENGA; Spaanse antwoord op STONEHENGE

In het zuiden van Spanje, verscholen tussen de heuvels en olijfgaarden in de omgeving...

Lees meer

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer