Dé 7 straten van MALAGA

Malaga echt leren kennen? Wandel door deze 7 straten van Malaga en de stad zal geen geheimen meer voor je hebben!

Malaga is een stad van straten met een joodse en Arabische indeling, wegen met hun eigen naam en bezienswaardigheden. Je kunt er uren ronddwalen in geschiedenis, erfgoed en er zijn legio bijzondere hoekjes die wachten om door jou ontdekt te worden.

Calle Larios

In 1891 werd bekende straat Marqués de Larios ingehuldigd, de beroemdste straat van Malaga, een ‘slagader’ waar de mediterrane bries doorheen waait. De straat dankt haar naam aan Manuel Domingo Larios y Larios, Markies II van Larios, wiens beeld, het werk van Mariano Benlliure, het begin ervan vormt.

Geschiedenisboeken beweren dat Larios wel eens de meest elegante straat van de 19e eeuw zou kunnen zijn. Waarom? Omdat de architect Eduardo Strachan het ontwierp, geflankeerd door gebouwen met een gebogen ontwerp op de hoeken, geïnspireerd op de Chicago-school. Op deze manier bracht het deze emblematische straat in evenwicht en werd het symmetrisch, daarbij bracht het op de een of andere manier een revolutie teweeg in het imago van de stad. Bovendien tekende Strachan uit curiositeit een denkbeeldig verdwijnpunt waar alle lijnen van kroonlijsten en balkons samenkomen.

Tegenwoordig is Calle Larios het kloppend hart van het centrum als het gaat om evenementen. Kerstmis, Carnaval, Pasen, de Feria in augustus en de Fashion Week vinden allemaal hun podium in deze straat. Verder vinden we er talloze winkels, waarvan sommige met veel historie, Calle Larios is een onmisbare stop bij een bezoek aan de stad. Wij vinden dit een van de allermooiste straten van Malaga.

Avenida Manuel Agustín Heredia

Deze laan staat ook wel bekend als “Muelle Heredia” en vormt een barrière tussen het centrum en de haven van Malaga. Het ligt op land dat is teruggewonnen op de zee en ontstond tegelijkertijd met de Paseo del Parque. De naam is ontleend aan een zakenman en industrieel uit Malaga, een van de promotors van de industrialisatie van de stad in de 19e eeuw, wiens beeldhouwwerk zich aan dezelfde laan bevindt, ter hoogte van de Alameda de Colón.

Deze brede weg was begin vorige eeuw de locatie van de Feria van Malaga. Hier zie je nu unieke gebouwen die uitkijken over de Middellandse Zee. Zo werden op de noordelijke flank kantoorblokken, het Paleis van Justitie, het hoofdkwartier van de vakbonden en het Gezondheidscentrum (tegenwoordig het gezondheidscentrum Alameda-Perchel) gebouwd. Aan de havenrand werden havendienstgebouwen gebouwd, zoals de douane, de burgerwacht, het vissersgilde (Aula del Mar) en enkele pakhuizen.

Calle Alcazabilla, waar erfgoed leeft

Van het douanepaleis in Cortina del Muelle tot Victoria Street, loopt ongetwijfeld de meest historische straat van de stad: Calle Alcazabilla. De naam, die is afgeleid van het Alcazaba van Malaga, gelegen aan deze weg, komt van het Arabische al-Qasabiya, wat “straat van het Alcazaba” betekent.

Maar naast het moslimfort vinden we in deze straat ook het Romeinse theater van de stad, dat dateert uit de 1e eeuw voor Christus en vrij toegankelijk is.

Het Douanepaleis, tegenwoordig het hoofdkwartier van het Museum van Malaga, is een architectonisch juweel, een plek waar duizenden architectonische stukken en kunstwerken uit verschillende periodes te vinden zijn.

De tuinen van Ibn Gabirol (nu Manuel Atencia Garcia), waarachter het Picasso Museum ligt; de glazen piramide die beschutting biedt aan de Romeinse garum-zwembaden; of de Cine Albéniz, zijn andere wonderen die je in deze bijzondere straat kunt bezoeken.

Van de Plaza de la Constitución tot de Plaza de la Merced: Calle Granada

De oude madina van Malaga is de hoofdpersoon van het volgende verhaal, dat van Calle Granada, een centraal-gelegen straat die de Plaza de la Constitución verbindt met de Plaza de la Merced.

Kronkelend, smal en langwerpig, net als de Arabische straten, geeft deze emblematische weg toegang tot de Joodse wijk van Málaga, de Calle San Agustín – waar het Picasso Museum gevestigd is – of Calle Beatas. We vinden hier ook de kerk van Santiago, de oudste van de stad, en waar de schilder Pablo Picasso in 1881 werd gedoopt.

Het is een van de levendigste straten van Malaga, altijd vol met nieuwsgierige bezoekers die naar de winkels komen, waarvan er vele ambachtelijk zijn, of om het beste van de gastronomie van Malaga te proeven op een van de terrassen en bars.

Calle Victoria, de hoofdstraat van een traditionele wijk

De patroonheilige van Malaga, Santa María de la Victoria, geeft haar naam aan de hoofdader van de gelijknamige wijk. Deze straat overbrugt de 650 meter die Plaza de la Merced scheidt van Plaza de la Victoria, een route die de troepen van de katholieke vorsten volgden toen ze de stad binnenkwamen en om hun kamp op te zetten.

Langs deze weg vinden we de Plaza de la Victoria, voorheen bekend als de Apentuin, de kerk van San Lázaro en de beroemde Maristenschool van Málaga.

Calle Compañía, omgeving Thyssen

Calle Compañía, die het westen en oosten van het centrum van Malaga samenbrengt en slechts 220 meter lang is, verbindt Plaza de la Constitución met Puerta Nueva. Met een smalle lay-out, zoals gemarkeerd door islamitische kanunniken, werd het Calle de las Guardias genoemd na de aankomst van de katholieke vorsten in de stad. Hier werden er namelijk huizen uitgedeeld aan de schildknapen en de bewakers van de koninklijke legers.

De Jezuïeten vestigde zich op deze plaats met de oprichting van het noviciaat van San Sebastián (een school die vandaag de dag het hoofdkwartier is van de Ateneo de Málaga en de Universiteit Orfeón) en de kerk van Santo Cristo de la Salud (gebouwd op de resten van de hermitage van San Sebastián, gebouwd op een oude moskee) en de straat verandert vervolgens van naam ter ere van deze jezuïeten. De weg wordt breder wanneer deze Calle Salvago en de Callejón de los Mártires kruist, dit is ook de plek waar het Villalón-paleis staat, dat, samen met andere gebouwen, het huidige Carmen Thyssen Málaga Museum vormt.

Calle Císter, geschiedenis en kunst in het centrum van Malaga

Vanaf Plaza de la Aduana tot aan de kruising met de straten Santa María en San Agustín ligt Calle Císter, een straat vernoemd naar de cisterciënzer nonnen van de abdij van Santa Ana de Recoletas Bernardas del Císter, die hier in 1617 samenkwamen.

Sommige historici zeggen dat de oorsprong van deze straat aan de Via Decumana Máxima in het Romeinse Malaga zou kunnen liggen, hoewel het Fenicische heiligdom van Malaga in het gebied gedocumenteerd staat.

De kathedraal van Santa María de la Encarnación, het Palacio Zea-Salvatierra, de werkplaats van Pedro de Mena – tegenwoordig het hoofdkwartier van het Félix Revello de Toro Museum – en de eerdergenoemde abdij zijn de interessantste monumenten die we aantreffen in de omgeving van Calle Císter.

Zelf in deze prachtige stad verblijven? Kijk hier!

Wellicht ook interessant voor u

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer

Beste SAUZEN van de WERELD

Culinair tijdschrift Taste Atlas heeft onder haar lezers een verkiezing van de beste...

Lees meer