UNESCO werelderfgoed in Spanje en Portugal

UNESCO werelderfgoed-locaties in Spanje en Portugal die een plekje op uw lijstje verdienen.

Granada – Alhambra

Het Alhambra, ‘het rode paleis’, is het bekendste gebouw van de Zuid-Spaanse stad Granada. Zeer terecht een UNESCO werelderfgoed wat ons betreft. Het Moorse bouwwerk − tot 1492 behoorde Granada tot Al-Andalus, zoals de Moren het door hen veroverde deel van het Iberisch Schiereiland noemden − werd als fort aan de rand van de stad aangelegd. Later werd het omgebouwd tot paleis.

Wat direct opvalt is de schitterende Arabische architectuur, met aandacht voor de kleinste details. Het aantal bezoekers is gelimiteerd tot 6.600 per dag. De entree van het centrale Nasrid-paleis is opgedeeld in tijdslots. Eenmaal binnen kun je alle tijd nemen.

Boek daarom je kaartje voor de vroegst mogelijke toegang om half negen ’s ochtends. Het is dan nog relatief rustig. Wandel daarna pas door de paleistuinen, bijvoorbeeld rondom het Moorse zomerpaleis Generalife.

Cordoba – Mezquita

De originele inschrijving luidde “Grote moskee van Córdoba”, verwijzend naar een 7e eeuwse katholieke kerk die omgebouwd werd tot moskee in de 8e eeuw, en in de 13e eeuw weer gerestaureerd werd tot een Rooms-katholieke kathedraal door Ferdinand III. Gedurende het hoogtepunt van de Moorse overheersing van de regio bezat Córdoba meer dan driehonderd moskeeën en een architectuur die zich kon meten met die van Constantinopel, Damascus en Bagdad; als dat geen UNESCO vermelding waard is; de hele stad is een openluchtmuseum.

Barcelona – Gaudí

De unieke architectonische ontwerpen van Antoni Gaudí maken deel uit van de modernistische stijl. De oorspronkelijke inschrijving omvatte Park Güell, Palau Güell en Casa Milà; in 2005 werd de inschrijving uitgebreid met Casa Vicens, de crypte en geboortefaçade van de Sagrada Família, Casa Batlló en Cripta Colònia Güell.

Het Alcázar werd gebouwd ten tijde van de Almohaden die in het zuiden van Spanje heersten tot de Reconquista. De kathedraal dateert uit de 15e eeuw en herbergt de graven van Ferdinand III en Christoffel Columbus. Het Archivo (Archief) herbergt documenten die verband houden met de Spaanse kolonisatie van Amerika.

Nationaal Park Doñana

Het park bestaat uit het deltagebied waar de rivier de Guadalquivir in de Atlantische Oceaan uitmondt. Het bezit een grote verscheidenheid aan biotopen, zoals lagunes, moerasgronden, duinen en maquis. Het heeft een van de grootste reigerkolonies in het Middellandse Zeegebied en herbergt meer dan 500.000 watervogels tijdens de winterperiode.

Valencia  – Elche

De boomgaard met dadelpalmen en irrigatiesysteem werd in de 10e eeuw door de Moren aangelegd. Deze palmboomgaard (palmeral) is een zeldzaam voorbeeld van Arabische landbouwpraktijken in Europa.

Antequera – Dolmen

Dit erfgoed bestaat uit een set van drie culturele monumenten (Dolmen van Menga, Dolmen van Viera en Tholos de El Romeral) en twee natuurmonumenten (de bergformaties van Peña de los Enamorados en El Torcal).

Lissabon – Klooster van de Hiëronymieten en Toren van Belém

Het klooster van de Hiëronymieten staat bij de ingang van de haven van Lissabon. De bouw van dit klooster begon in 1502. Het is bij uitstek een voorbeeld van Portugese kunst.

De nabijgelegen Toren van Belém is gebouwd om Vasco da Gama’s ontdekkingsreis te herdenken. Het is een herinnering aan de grote maritieme ontdekkingen die de fundamenten van de moderne wereld hebben gelegd. De Toren van Belém bevindt zich in de gelijknamige stadswijk. De toren is gebouwd tussen 1515 en 1521 en diende als uitkijkpost om vroegtijdig vijandelijke schepen uit de haven te kunnen weren.

Portugal – Koninklijk gebouw van Mafra

Het pand ligt 30 km ten noordwesten van Lissabon en werd in 1711 door koning João V ontworpen als een tastbare weergave van zijn opvatting van de monarchie en de staat. Dit imposante vierhoekige gebouw herbergt de paleizen van de koning en de koningin, de koninklijke kapel in de vorm van een Romeinse barokke basiliek, een Franciscaans klooster en een bibliotheek met 36.000 boeken. Het complex wordt gecompleteerd door de Cerco-tuin, met zijn geometrische indeling, en het koninklijke jachtpark (Tapada).

Het Koninklijke Mafra-gebouw is een van de meest opmerkelijke werken van koning João V en illustreert de macht en het bereik van het Portugese rijk. João V nam architecturale en artistieke modellen uit de Romeinse en Italiaanse barok over en gaf opdracht tot kunstwerken die Mafra tot een uitzonderlijk voorbeeld van Italiaanse barok maken.

Portugal  – Wijngebied Alto Douro (bij UNESCO houden ze ook van goed wijn)

De traditionele grondbezitters in de Alto Douro regio produceren al ongeveer 2.000 jaar wijn. Sinds de 18e eeuw is port(wijn) – het hoofdproduct van de regio – wereldberoemd vanwege zijn kwaliteit.

De lange traditie van wijnbouw heeft een cultuurlandschap voortgebracht van buitengewone schoonheid, dat zijn technologische, sociale en economische ontwikkeling weerspiegelt. De teelaarde moet door dammen op zijn plaats gehouden worden op de steile hellingen.

Het meest kenmerkend voor het landschap van Alto Douro zijn de wijngaardterrassen. Ze zijn door de eeuwen heen met verschillende technieken aangelegd, rij op rij. De huidige terrassen dateren uit de 19e eeuw.

Wellicht ook interessant voor u

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer

Beste SAUZEN van de WERELD

Culinair tijdschrift Taste Atlas heeft onder haar lezers een verkiezing van de beste...

Lees meer