DECEMBER in MALAGA

De stad is altijd al prachtig, maar Málaga is tijdens de decembermaand extra leuk. Dit is waarom!

Kerstverlichting

Het historisch centrum van Málaga is in december omgetoverd tot een waar sprookje. De grote winkelstraat Calle Larios hangt vol met fonkelende lichtjes en ook de omliggende straten zijn volledig ondergedompeld in de kerstsfeer. De bomen op Alameda Principal worden versierd met duizenden lampjes. Plaza de la Merced, Plaza de la Constitución en Plaza de la Marina zijn eveneens feestelijk verlicht, ook een kerstboom mag natuurlijk niet ontbreken.

Aangezien de temperatuur zelfs in december nog zeer aangenaam kan zijn, is een wandeling door de stad eigenlijk een must. Vooral ’s avonds is december in Malaga sprookjesachtig.

Wanneer gaat de beroemde kerstverlichting in Malaga aan?

De kerstverlichting in Málaga gaat dit jaar aan op vrijdag 24 november. Rond 18.30 uur gaat vanaf het podium op Plaza de la Constitución met een druk op de knop de verlichting officieel voor de eerste keer aan, en dit gaat gepaard met een muziek- en lichtshow. De kerstverlichting zal daarna dagelijks branden vanaf 18.30 uur. Op weekdagen tot 00.00 uur. In het weekend en voor feestdagen tot 02.00 uur. Een aanrader om te gaan kijken! De kerstverlichting blijft hangen tot Drie Koningen op 6 januari. Meerdere keren per avond vindt de bovengenoemde muziek- en lichtshow plaats op Calle Larios.

Kerststallen

Een andere traditie zijn de ‘belenes‘ oftewel de kerststallen. Vanaf begin december worden ze opgebouwd. Broederschappen, die in het voorjaar verantwoordelijk zijn voor de Paasfeesten, maken begin december de meest geweldige kerststallen. De kerststallen zijn op verschillende plaatsen in Málaga te bewonderen. Alleen al in het historisch centrum kunt u meer dan 20 kerststallen bezoeken. Behalve bij de broederschappen en musea zijn er ook kerststallen te zien bij de kathedraal, het stadhuis en andere iconische plekken in de stad.

Kerstmarkten

Bij de feestdagen horen natuurlijk ook kerstmarkten. Vanaf begin december zijn er tal van activiteiten rondom de kerstmarkt op Muelle Uno (de nieuwe haven). Daarnaast staat er vanaf begin december een kerstmarkt op de wandelboulevard van het grote stadspark.

Belangrijke dagen in december in Malaga

22 december – Kinderen krijgen vakantie en de trekking van de grote Spaanse loterij El Gordo vindt plaats. Iedereen zit vanavond voor de televisie.

24 december – Nochebuena (kerstavond) een gezellige avond met familie, vaak afgesloten met een nachtmis. Er bestaat een kans dat uw favoriete restaurant ’s avonds gesloten is.

25 december – Dia de navidad, kerstdag. Spanje kent geen 2e kerstdag.

28 december – De Spaanse variant op 1 april, Día de los Santos Inocentes. Een dag waarop veel grappen worden uitgehaald.

31 december – Oudejaarsdag. De avond van de 12 druiven. Het is de bedoeling om bij elke slag van de klok om 12 uur een druif te eten. Las uvas de suerte moeten geluk brengen in het nieuwe jaar. In de dagen voorafgaand aan oudejaarsdag kunt u bakjes met 12 druiven aanschaffen bij de supermarkt. Deze druiven zijn wat kleiner, zodat u ze makkelijk achter elkaar kunt eten.

Alle feestdagen zijn pas echt ten einde na Drie Koningen – Los Reyes Magos – op 6 januari. Het grote kinderfeest van Spanje. Dit is de dag waarop de grotere cadeaus worden uitgedeeld.

De foto bij dit bericht werd genomen op Calle Larios in 2019.

Wellicht ook interessant voor u

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer

Beste SAUZEN van de WERELD

Culinair tijdschrift Taste Atlas heeft onder haar lezers een verkiezing van de beste...

Lees meer