PAELLA: erkend cultureel erfgoed

Paella is door de Spaanse regionale regering van Valencia, waar het gerecht vandaan komt, uitgeroepen tot “een bezit van cultureel belang”, oftewel cultureel erfgoed, een status die speciale wettelijke bescherming biedt. Een nieuw decreet gepubliceerd in het officiële regionale staatsblad van het Middellandse Zeegebied beschrijft paella als “de kunst van het verenigen en delen”. Volgens de verklaring vormt paella het hart van de gastronomische traditie van Valencia en is het een van de “meest prestigieuze wereldwijde merken” van Spanje geworden.

Paella is niet alleen een gerecht op zich. De bereiding en de ‘kunst’ die betrokken is bij de voorbereiding en het proeven maken het tot een echt sociaal fenomeen.

Regeringsbesluit van Valencia

Als onderdeel van de erkenning is officieel vastgesteld dat de oorsprong van de paella ligt in de wetlands van La Albufera, “waar het gerecht werd gekookt om de boeren in het gebied te ondersteunen.” Aan het einde van de 19e eeuw werd de Valenciaanse paella geëxporteerd van de boerderijen naar de eethuizen en picknickplaatsen rond het strand van Malvarrosa, de wijk Grao van Castellón en de wijk Albufereta in Alicante.

“Dit emblematische gerecht, dat de kern vormt van de traditionele Valenciaanse keuken, staat zonder twijfel voor saamhorigheid en is een fundamentele hoeksteen van de gastronomie van de regio Valencia… Paella is niet alleen een gerecht op zich. De bereiding en de ‘kunst’ die betrokken is bij de bereiding, en het proeven maken het een echt sociaal fenomeen. Daarbij vormt paella zelfs aspecten van het landschap en het ecosysteem van de regio Valencia dankzij de teelt en oogst van de rijst waarmee het gemaakt wordt.”, aldus het decreet.

Het decreet werd op 29 oktober goedgekeurd op verzoek van de gemeenteraad van Valencia. De paella is niet alleen uitgeroepen tot een aanwinst van cultureel belang, maar wordt nu beschermd door een reeks aanvullende maatregelen, waardoor verder onderzoek en documentatiewerk mogelijk gemaakt wordt, om ervoor te zorgen dat de waardevolle kennis rondom paella wordt doorgegeven aan toekomstige generaties.

Paella

Wist u trouwens dat de naam afkomstig is van “para ella”, wat letterlijk voor haar betekent. “Para ella” is zo’n gerecht dat voornamelijk gemaakt wordt door mannen, “voor haar”. Dat vind ik dan dus weer heel lief!

Zelf de enige echte “voor haar” proeven? Kom op vakantie naar Alicante of Valencia.

(fotocredits: ANTONIO GARRIDO RAMOS (GETTY IMAGES))

Wellicht ook interessant voor u

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer

Beste SAUZEN van de WERELD

Culinair tijdschrift Taste Atlas heeft onder haar lezers een verkiezing van de beste...

Lees meer