SHERRY: een boeiende drank uit Andalusië

Wilt u eens wat anders drinken dan de gebruikelijke wijn of port? Probeer dan sherry: een boeiende drank uit Andalusië. Deze razend interessante drank heeft de wereld al lang geleden veroverd, maar zijn roots liggen in een klein deel van Spanje. Tijd dus om eens goed kennis te maken met sherry!

Sherry: van Spanje tot Schotland

Van superdroog tot superzoet: voor iedere smaak is er wel een sherry. Bijzonder is dat het hele smaakpalet in 1 klein gebied in het Spaanse Andalusië wordt geproduceerd. Sherry mag namelijk alleen gemaakt worden in een streek bij Jerez de la Frontera. Dat verklaart ook meteen de naam. Sherry werd namelijk erg populair in Engeland sinds de piraat Francis Drake in de 16e eeuw een grote hoeveelheid sherry roofde. De Engelsen verbasterden daarna ‘Jerez’ tot ‘Sherry’ en ziedaar de internationale naam was geboren. Later gingen buitenlandse handelaren vanuit de Andalusische havenstad Cadiz sherry op de markt brengen. Een van de bekendste sherrymerken is Sandeman dat in 1790 werd opgericht door de Schot David Sandeman. Het logo van de man met de zwarte cape en brede hoed heeft u vast wel eens gezien.

De unieke productiemethode van sherry

Sherry bestaat net als wijn uit druiven. Het is echter een zogenaamde versterkte wijn die wordt geproduceerd via het solerasysteem. Bij deze methode worden jonge en langer gerijpte sherry met elkaar geleidelijk gemengd. De reden dat deze wijnsoort alleen in de omgeving van Jerez wordt gemaakt zijn de unieke omstandigheden. Zo is de grond zeer kalkrijk en is er een subtropisch klimaat. In dit gebied voelt de Palomino-druif zich helemaal thuis. Deze druif die bijna nergens anders groeit, is een van de belangrijkste soorten voor sherry. Verder verwerken de Spanjaarden ook de Pedro Ximãnez en de Moscatel tot sherry.

Het ideale drankje voor bij het eten

Sherry wordt vooral als aperitief genuttigd. U kunt het echter ook bij het eten drinken in plaats van wijn. Door de verschillende smaken is er voor ieder gerecht wel de juiste sherrysoort. Staat er vis of een gerecht met schaaldieren op het menu? Dan past daar de lichtere smaak van de ‘Fino’ of ‘Manzanilla’ bij. Gevogelte gaat goed samen met ‘Amontillado’ of ‘Palo Cortado’. Vlees vraagt weer om de drogere en vollere smaak van een ‘Oloroso’. Het dessert tenslotte kan afgerond worden met een ‘Cream Sherry’ of een ‘Pedro Ximãnez’.

Wilt u sherry proeven in de streek waar deze wijn wordt gemaakt? Boek dan een van de vakantiehuizen in Costa de la Luz. In deze regio ligt namelijk het mekka van de sherry: Jerez de la Frontera.

(foto (c) Can Stock Photo / javarman)

Wellicht ook interessant voor u

Villajoyosa; VIS èn CHOCOLADE

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante...

Lees meer

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer

Beste SAUZEN van de WERELD

Culinair tijdschrift Taste Atlas heeft onder haar lezers een verkiezing van de beste...

Lees meer