Vaten met sherry in een kelder
31 augustus 2020

SHERRY: EEN BOEIENDE DRANK UIT ANDALUSIË

Wilt u eens wat anders drinken dan de gebruikelijke wijn of port? Probeer dan een sherry. Deze razend interessante drank heeft de wereld al lang geleden veroverd, maar zijn roots liggen in een klein deel van Spanje. Tijd dus om eens goed kennis te maken met sherry!

 

Sherry: van Spanje tot Schotland

 

Van superdroog tot superzoet: voor iedere smaak is er wel een sherry. Bijzonder is dat het hele smaakpalet in één klein gebied in het Spaanse Andalusië wordt geproduceerd. Sherry mag namelijk alleen gemaakt worden in een streek bij Jerez de la Frontera. Dat verklaart ook meteen de naam. Sherry werd namelijk erg populair in Engeland sinds de piraat Francis Drake in de 16e eeuw een grote hoeveelheid sherry roofde. De Engelsen verbasterden daarna 'Jerez' tot 'Sherry' en ziedaar de internationale naam was geboren. Later gingen buitenlandse handelaren vanuit de Andalusische havenstad Cadiz sherry op de markt brengen. Een van de bekendste sherrymerken is Sandeman dat in 1790 werd opgericht door de Schot David Sandeman. Het logo van de man met de zwarte cape en brede hoed heeft u vast wel eens gezien.

 

De unieke productiemethode van sherry

 

Sherry bestaat net als wijn uit druiven. Het is echter een zogenaamde versterkte wijn die wordt geproduceerd via het solerasysteem. Bij deze methode worden jonge en langer gerijpte sherry met elkaar geleidelijk gemengd. De reden dat deze wijnsoort alleen in de omgeving van Jerez wordt gemaakt zijn de unieke omstandigheden. Zo is de grond zeer kalkrijk en is er een subtropisch klimaat. In dit gebied voelt de Palomino-druif zich helemaal thuis. Deze druif die bijna nergens anders groeit, is één van de belangrijkste soorten voor sherry. Verder verwerken de Spanjaarden ook de Pedro Ximénez en de Moscatel tot sherry.

 

Het ideale drankje voor bij het eten

 

Sherry wordt vooral als aperitief genuttigd. U kunt het echter ook bij het eten drinken in plaats van wijn. Door de verschillende smaken is er voor ieder gerecht wel de juiste sherrysoort. Staat er vis of een gerecht met schaaldieren op het menu? Dan past daar de lichtere smaak van de 'Fino' of 'Manzanilla' bij. Gevogelte gaat goed samen met 'Amontillado' of 'Palo Cortado'. Vlees vraagt weer om de drogere en vollere smaak van een 'Oloroso'. Het dessert tenslotte kan afgerond worden met een 'Cream Sherry' of een 'Pedro Ximénez'.

 

Wilt u sherry proeven in de streek waar deze wijn wordt gemaakt? Boek dan een van de vakantiehuizen in Costa de la Luz. In deze regio ligt namelijk het mekka van de sherry: Jerez de la Frontera.

 

(foto (c) Can Stock Photo / javarman)

 

Wellicht ook interessant voor u

/
14 december 2021

COVID en reizen naar SPANJE

/Luchtfoto kust Cadiz - Costa de la Luz
29 februari 2020

BELEEF EEN VAKANTIE VOL VARIATIE IN COSTA DE LA LUZ

/
1 februari 2019

WONING IN THE PICTURE

/Cadiz
25 november 2018

CÁDIZ: BRUISENDE HAVENSTAD