VAKANTIEHUIS: Casa, Casita of Cortijo?

Ook de vakantiewoningen op onze website zijn hierop geen uitzondering; daarbij is het in Andalusië heel normaal dat een woning een naam heeft. Het zal u niet verbazen dat veel plekken in de Spaanse binnenlanden niet eens per definitie een adres hebben, en dan is een naam geven wel zo handig. Het overgrote deel van onze vakantiewoningen is hierop geen uitzondering. We noemen ter illustratie even wat voorbeelden, we hebben in ons assortiment kennen we de volgende huistypes villa, casa, casita, cortijo, finca en piso of atico.

Deze benamingen zeggen iets over de omvang en originele functie van de woning, en in dit blog leggen we graag de verschillen uit.

De benaming piso is het beste te vertalen als een etage of appartement, een piso bevindt zich eigenlijk per definitie in een groter verzamelgebouw. Daarbij wordt piso in Andalusië gebruikt om de etage van een woning met meerdere verdiepingen aan te duiden. Laat u door de term echter niet teleurstellen over de omvang van een piso, in de centra van oude Spaanse dorpen gaan er vaak piso’s met meer dan 4 slaapkamers schuil achter de smalle gevels.

Dan is er de term atico. Een atico is tevens een verdieping of appartement maar dan in de vorm van een loft. Een loft is een grote woning die doorgaans uit één ruimte bestaat die de bewoner naar eigen inzicht indeelt. In die zin lijkt het in principe op een studio, echter een studio is veel kleiner dan een atico.

Voor een voorbeeld van een atico in ons aanbod, klik hier.

Casita of caseta is eigenlijk het verkleinwoord voor casa, en dat is dan ook precies wat er mee bedoeld wordt; een klein huis of huisje. De afkomst van deze term is Mexicaans, in Zuid-Amerika betreft het een soort arbeiderswoning op een groter landgoed. In Zuid-Spanje is het een populaire aanduiding voor gastenverblijf. Een casita is altijd klein en heeft slechts 1 slaapkamer, een casita is echter niet per definitie gelijkvloers. In Andalusië was het huidige gastenverblijf in vroeger tijden vaak een stal, voor bijvoorbeeld ezels.

Een oude ezelstal huren om uw vakantie in door te brengen, kijk hier voor een romantische plek voor twee.

Een casa is een huis, een woonhuis op het platteland of in een stad of dorp Een casa kan vrijstaand zijn, of een rijtjeshuis betreffen. Een casa heeft meestal meerdere verdiepingen en meerdere slaapvertrekken. Het woord casa wordt ook gebruikt om de term “thuis” mee aan te duiden. Bijvoorbeeld, “estoy en casa” (ik ben thuis) of “lo olvidé en casa” (dat ben ik thuis vergeten). Het woord casa in deze voorbeelden zegt niets over de vorm of omvang van de woning in kwestie.

Een casa in het hart van een dorp, vindt u hier.

Liever een casa op het platteland? Geen probleem, kijk dan hier.

Finca en Cortijo, of beter gezegd Finca òf Cortijo

Buiten Spanje bestaat er verwarring over de betekenissen van de woorden cortijo en finca. Bij een finca denkt men meestal aan een landhuis of boerderij op een groot perceel waar de buren op behoorlijke afstand wonen en privacy dus gegarandeerd is. Een Spaanse finca is eigenlijk niets meer dan een perceel, een stuk grond al dan niet bebouwd. Cortijo zou dan de benaming zijn van de boerderij die op dat stuk grond staat, en een cortijo kan heel groot zijn. Een cortijo bestaat uit een hoofdhuis en bijgebouwen. In de originele functie van een cortijo zijn die bijgebouwen bedoeld als arbeiderswoningen, stallen, en bijvoorbeeld een molen of schuren. Er zijn zelfs cortijo’s die een kapel op het landgoed hebben staan. Daarbij is een cortijo eigenlijk altijd ommuurd.

Of er nu de term finca of cortijo gebruikt wordt voor een modern woonhuis, het betreft eigenlijk altijd een oude, vaak vrijstaande boerderij op een flink stuk land. In Latijns-Amerika staat dit soort onroerend goed bekend als haciënda. Hoewel Haciënda’s zich overwegend met veeteelt bezighielden, zijn de Zuid-Spaanse finca’s en cortijo’s eigenlijk zonder uitzondering oude olijfboerderijen.

Op het Andalusische platteland vakantievieren in volledige privacy. Dit zijn voorbeelden van verschillende finca’s en cortijo’s uit ons aanbod:

Finca la Guita

Cortijo Adelantado

En dan is er nog de villa. Oftewel een landhuis of landgoed gebouwd naar Roemeins voorbeeld. Stel u hierbij de prachtigste woonhuizen voor met eetzalen, zuilen, lange gangen en mooi aangelegde tuinen. Denk luxe en overdaad, zoals in Villa Mons Sacra.

Buiten dat we zelf graag wilden uitzoeken waar al die benamingen vandaan komen, willen we met dit blog maar zeggen dat we voor ieder wat wils in ons aanbod van vakantiewoningen hebben opgenomen. Daarbij zijn het niet zelden verborgen parels, zonder adres, die we stuk voor stuk zelf uitgezocht en bezocht hebben. La Taha heeft voor u echt de mooiste vakantiewoningen in Andalusië met de beste ligging gevonden.

(Het huis op de foto is Finca Lomas de Tienda.)

Wellicht ook interessant voor u

Favoriete STRANDEN

We delen met veel plezier een aantal van onze favoriete Spaanse stranden. Wat maakt...

Lees meer

Beste SAUZEN van de WERELD

Culinair tijdschrift Taste Atlas heeft onder haar lezers een verkiezing van de beste...

Lees meer

LA TAHA en het KLIMAAT

De temperaturen stijgen, er valt te weinig regen, en als het regent kan de grond...

Lees meer