Spanje Geel
26 april 2021
Naomi Klaasse

CORONA-INFORMATIE aangaande REIZEN naar Andalusië

UPDATE 27 juli 2021

Spanje heeft code geel!

Wat betekent dit voor uw vakantie naar Andalusië?

Naar Spanje: 

1. U kunt met uw EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) reizen naar Spanje. Als u reeds volledig gevaccineerd bent, genezen bent van Covid of een PCR-test met negatieve uitslag heeft, maakt u uw DCC aan in de app van de Rijksoverheid: CoronaCheck.
(U kunt in Nederland een gratis antigeen- of PCR-test laten uitvoeren bij de GGD, maak op tijd een afspraak!)

2. Vul de gezondheidsverklaring in voor de Spaanse regering. Elke afzonderlijke reiziger van uw gezelschap heeft een verklaring nodig om te laten zien bij binnenkomst in Spanje, ongeacht de leeftijd van de reiziger.

Naar Nederland: Bij terugkeer naar Nederland kunt u met een bewijs van volledige vaccinatie (uw DCC) probleemloos terug naar huis en hoeft u niet in quarantaine.

FIJNE VAKANTIE!

UPDATE 15 juli 2021

Spanje blijft open voor Nederlandse toeristen!

U kunt in Nederland een gratis antigeen- of PCR-test laten uitvoeren. U kunt met uw EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) reizen naar Spanje. Als u reeds volledig gevaccineerd bent, genezen bent van Covid of een PCR-test met negatieve uitslag heeft, maakt u uw DCC aan in de app van de Rijksoverheid: CoronaCheck.

Daarnaast geldt er na een verblijf in Spanje na thuiskomst in Nederland géén quarantaineplicht. Lees alles wat u moet weten op deze website van de Rijksoverheid

Onze bron: https://www.nu.nl/coronavirus/6145717/nederland-kleurt-rood-maar-spanje-en-griekenland-weren-ons-voorlopig-niet.html

UPDATE 1 juli 2021

Spanje gaat open!

Vanaf vandaag kunt u in Nederland, indien nodig, een gratis antigeen- of PCR-test laten uitvoeren. Daarbij kunt u vanaf 1 juli met uw EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) tevens reizen binnen de EU. Als u reeds volledig gevaccineerd bent, genezen bent van Covid of een PCR-test met negatieve uitslag heeft, maakt u uw DCC aan in de app van de Rijksoverheid: CoronaCheck.

Daarnaast heeft Buitenlandse Zaken vandaag aangekondigd dat men na een verblijf in Spanje na thuiskomst in Nederland níet in quarantaine hoeft. Andalusië gaat letterlijk per dag een stukje verder open voor de rest van Europa. Lees alles wat u moet weten op deze website van de Rijksoverheid

UPDATE 30 juni 2021

Wat te doen voor uw reis naar Spanje, lees het op www.testenvoorjereis.nl

Gedurende juli en augustus 2021 kunt u in Nederland, indien nodig, een gratis antigeen- of PCR-test laten uitvoeren. Daarbij kunt u vanaf 1 juli met uw EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) tevens reizen binnen de EU. Als u reeds volledig gevaccineerd bent, maakt u uw DCC aan in de app van de Rijksoverheid: CoronaCheck.

UPDATE 28 juni 2021

Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) gaat op 1 juli in

Het DCC is het digitale bewijs dat iemand:

  • recent negatief getest is op corona, of;
  • gevaccineerd is tegen corona met een door EMA goedgekeurd vaccin, of;
  • hersteld is van een coronabesmetting.

Het DCC garandeert vrije reisbewegingen tussen EU-landen. Om uw DCC aan te maken, download de "CoronaCheck" van de Rijksoverheid en volg de instructies op het scherm. Alle informatie het DCC leest u hier.

Fijne reis, welkom in Andalusië!

 

UPDATE 16 juni 2021

Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) komt steeds dichterbij

Het DCC is het digitale bewijs dat iemand:

  • recent negatief getest is op corona, of;
  • gevaccineerd is tegen corona met een door EMA goedgekeurd vaccin, of;
  • hersteld is van een coronabesmetting.

Landen in Europa bepalen zelf welke van deze bewijzen worden geaccepteerd bij binnenkomst in het land en onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld welke type testen geaccepteerd worden en hoe oud een test mag zijn. Ook andere maatregelen, zoals quarantaine voor reizigers, bepalen de lidstaten zelf.

Het DCC kan in alle EU-lidstaten worden gebruikt. Naar verwachting wordt het DCC in juni 2021 ingevoerd in Europa.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken op Rijksoverheid.nl

UPDATE 7 juni 2021

Vanaf vandaag kunnen mensen die volledig gevacineerd zijn vrij reizen naar Spanje. Voor bezoekers van Spanje die nog niet gevaccineerd zijn geldt, een negatieve covid-test die niet ouder is dan 48 uur op het moment van aankomst in Spanje. Dit hoeft geen PCR-test meer te zijn, een antigenentest - een veel goedkopere versie - volstaat. 

Met andere woorden, wees van harte welkom in Spanje!

"Vanaf 7 juni 2021 veranderen de inreisvoorwaarden voor reizigers naar Spanje. Alle reizigers uit Nederland (met elk vervoermiddel) van 6 jaar of ouder moeten een negatieve PCR-test of een negatieve antigeen sneltest laten zien die binnen 48 uur voor aankomst is afgenomen. Dit was 72 uur! Ook kunnen reizigers inreizen met een officieel vaccinatiebewijs of met een medische verklaring als men positief blijft testen na herstel van COVID-19. Voor alle documenten geldt dat deze in het Spaans, Engels, Frans of Duits moeten zijn."(Bron: website Ministerie van Buitenlandse zaken, 7-6-2021, 10:37)

UPDATE 27 mei 2021

De EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over het introduceren van een "Coronapaspoort". Criteria voor het ontvangen zijn: ingeënt zijn tegen COVID-19, negatief getest zijn of al een besmetting achter de rug hebben en daardoor beschermd zijn. Reizigers kunnen straks met een QR-code aantonen dat ze "vrij" mogen reizen. Zodra bekend is hoe een dergelijk bewijs verkregen kan worden, publiceren we hier meer details. Er is licht aan het einde van de tunnel!

UPDATE 9 mei 2021

De staat van alarm is per vandaag opgeheven in heel Spanje. Binnenlands reizen van en naar autonome delen en provincies is weer ongelimiteerd toegestaan. De enige uitzondering hierop is wanneer een dorp of stad een te hoog percentage aan besmettingen heeft, dat deze specifieke stad of dorp op slot gaat. 

Spanje zet in op terug naar "normaal" en hoopt dit in 2 stappen, op uiterlijk 21 juni te bereiken. Zoals het er nu naar uitziet zal dit gaan lukken en zijn er enkel nog versoeplingen te verwachten. Praktisch gezien betelent dit het volgende:

- avondklok is opgeheven

- horeca mag openblijven tot middernacht

- mondkapjesplicht blijft bestaan (uitzonderingen: strand, aan tafel in een restaurant of bar, op het terras van een horecagelegenheid)

- winkels hebben oude openingstijden hervat (over het algemeen van 10.00-14.00 en van 17.00 tot 20.30)

UPDATE 29 april 2021

Vandaag valt op ANP.nl te lezen, "Het Europees Parlement stemt in met de invoering van een EU-breed, erkend en gratis certificaat waarmee de houder bewijst dat hij tegen COVID-19 is ingeënt, recent negatief is getest op het coronavirus, of is hersteld van COVID-19 en voldoende antilichamen heeft. Met het bewijs moet vrij reizen binnen Europa in coronatijd gemakkelijker worden. De lidstaten mogen houders van het certificaat niet verplichten om bij aankomst in quarantaine te gaan of een coronatest eisen, zegt het Europees Parlement."

Er is bekend dat de Spaanse staat heel graag een dergelijk certificaat in werking ziet treden. Het overgrote deel van de lidstaten van de EU stemmen in met haast maken om een dergelijk bewijs te realiseren. Spanje heeft aangegeven per juni reizigers vanuit Europa, met een dergelijk certificaat, graag te verwelkomen. In de tussentijd geldt dat voor reizen naar Andalusië een negatieve PCR-test nodig is, ook voor de retourreis naar Nederland heeft men een negatieve PCR-test nodig die niet ouder is dan 72 uur.

Testlocaties

De vliegvelden in Andalusië bieden de mogelijkheid een PCR-test uit te voeren in het terminalgebouw, tegen een gereduceerd tarief, waarvan de uitslag binnen 12 uur bekend is, en via e-mail verstuurd wordt. U kunt heel eenvoudig online een afspraak maken, doe dit echter wel op tijd, aangezien de testlocaties populair zijn. 

 

UPDATE 26 april 2021

Op het moment van schrijven geldt voor reizen naar Spanje vanuit Nederland nog code oranje, wat inhoudt alleen noodzakelijke reizen. Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is naar Spanje af te reizen.

Naar Spanje

Voor inreizen in Spanje geldt dat men bewijs van een negatieve PCR-test moet kunnen overdragen bij aankomst. De airline waarmee er naar Spanje vliegt, zal voor vertrek de benodigde informatie van u vragen. Zo krijgt u bijvoorbeeld een QR-code die op de luchthaven van aankomst gescand wordt, zodat de Spaanse overheid weet waar u verblijft tijdens uw bezoek aan Spanje. Heeft u hierover vragen, neem dan contcat op met de vliegtuigmaatschappij waarmee u vliegt (of wenst te vliegen). 

Naar Nederland

Ook voor het terugreizen naar nederland geldt dat de Nederlandse staat van u verwacht dat u een negative PCR-uitslag heeft. In Spanje is het sinds kort mogelijk zo'n test - tegen een aanzienlijk lager bedrag dan in Nederland - te laten afnemen op de grote vliegvelden. De uitslag van dergelijke test ontvangt u binnen 12 uur per e-mail.

Voor Malaga, Sevilla en Madrid kunt hier op de Engelstalige website een afspraak maken voor een PCR-test. Kies het vliegveld van uw keuze, kies een datum en tijdstip, vul uw gegevens in en reserveer. 

Ook op het vliegveld van Alicante is het mogelijk een PCR-test te laten uitvoeren. Daarvoor klikt u hier om een afspraak te maken. 

Veranderingen

De Spaanse regering werkt er hard aan om de gehele Spaanse bevolking in te enten. Het vaccinatieprogramma loopt ongeveer gelijk met Nederland. Spanje denkt tegen het einde van de zomer iedereen een vaccinatie gegeven te hebben. Aangezien de Spaanse economie sterk afhankelijk is van toerisme en horeca, wordt de planning van vaccineren zeer serieus genomen. Ook heeft de Spaanse staat deze week aangekondigd begin juni het land weer te willen openstellen voor toeristen die een vaccinatiepaspoort kunnen overdragen. Voor mensen die dit bewijs kunnen laten zien, vervalt de verplichting van een negatieve PCR-test. Hoe deze plannen vorderen, zullen we bij Taha nauwlettend in de gaten houden. 

Votnoot: het is in Spanje nog altijd verplicht een mondmasker te dragen in het openbaar.

Wilt u ervan verzekerd zijn dat u het laatste nieuws net zo snel verneemt als wij, volg ons dan op sociale media. De links naar onze kanalen zijn hieronder weergegeven:

Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Pinterest

Laten we hopen dat deze pandemie en alle gevolgen snel achter ons liggen, zodat we weer gewoon van 'reizen' kunnen genieten. Pas goed op uzelf en uw naasten!