Cortijo del Fraile
11 maart 2019
Naomi Klaasse

OVER EEN BLOEDBRUILOFT EN GOUDKOORTS

Cabo de Gata

Dat er veel mooie stranden zijn in Cabo de Gata is hopelijk bekend. Maar vergeet zeker niet het dorp Rodalquilar en het gehucht Los Albaricoques te bezoeken.

Rodalquilar

Tegenwoordig lijkt het een slaperig dorp, niet ver van de kust maar ooit was het een bloeiend goudzoekers dorp. Ga zeker de restanten van de goudmijn bekijken in het bovenste deel van het dorp. Begin bij het informatiecentrum met het Ecomuseum La Casa de los Volcanes. Loop dan naar boven waar de oude mijnbouwinstallaties en de verdedigingstoren zicht bevinden en denk aan al de bedrijvigheid die hier ooit plaatsvond. Je moet er wel wat voor klimmen maar het is zeker de moeite waard. Sinds de sluiting van de mijn in de jaren 70 werd Rodalquilar verlaten en er wonen nu nog ongeveer 100 mensen. De nu bouwvallige huisjes waar vroeger de mijnwerkers in gewoond hebben zijn door kunstenaars onder handen genomen en het is een kleurrijk geheel geworden.

Cortijo del Fraile

Deze 18e eeuwse cortijo met trieste geschiedenis werd gebouwd door de Dominicaanse monniken en later werd het privé eigendom. De toenmalige eigenaar had zijn dochter uitgehuwelijkt en iedereen was klaar voor het grote bruilofsfeest. Deze dag eindigde echter in een tragedie die bekend werd als 'de misdaad van Nijar'. Ook is de boerderij gebruikt voor diverse films waaronder  'the Good, the Bad and the Ugly'.

Vanuit het gehucht Los Albaricoques kun je er nog naar toe wandelen. Hier ontvluchtte de bruid haar bruidegom en verdween met haar geliefde neef. Natuurlijk kon dit alleen maar slecht eindigen en de geliefde neef werd neergeschoten door een gemaskerde man.

Federico Garcia Lorca

Dit verhaal inspireerde Lorca voor het schrijven van een van zijn belangrijkste werken, de tragedie 'Bodas de Sangre' (bloedbruiloft).

Het gehucht Los Albaricoques ligt niet ver van Rodalquilar en als je toch in de buurt ben, wandel dan ook naar de Cortijo en droom van een trieste bruiloft die slecht eindigde en van the Good, the Bad and the Ugly.

Wellicht ook interessant voor u

/Luchtfoto kust Cadiz - Costa de la Luz
29 februari 2020

BELEEF EEN VAKANTIE VOL VARIATIE IN COSTA DE LA LUZ

/Zonsondergang badplaats Almunecar - Andalusië - Spanje
6 januari 2020

COSTA TROPICAL: EEN TROPISCHE VERRASSING IN SPANJE

/
1 februari 2019

WONING IN THE PICTURE

/Cadiz
25 november 2018

CÁDIZ: BRUISENDE HAVENSTAD